maanantai, 13 toukokuun

Gazaa hallitsevalla Hamasilla on yhä noin 130 panttivankia. Hamas ja Israel näyttävät olevan aiempaa lähempänä tulitaukosopimuksen syntymistä.

Äärijärjestö Hamas julkaisi jälleen lauantaina videon Gazassa pitämistään panttivangeista.

Videolla 64-vuotias Keith Siegel ja 47-vuotias Omri Miran puhuvat yksitellen kameralle. He lähettävät terveisiä perheilleen ja vaativat päästä vapaiksi.

Uutistoimisto Reuters on vahvistanut, että videolla puhuvat miehet todella ovat Siegel ja Miran.

Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole voitu vahvistaa. Se kuitenkin vaikuttaa tuoreelta.

Miran sanoo olleensa vankina 202 päivää, ja sunnuntaina Hamasin ja Israelin välisen sodan puhkeamisesta tuli kuluneeksi 205 päivää. Lisäksi miehet puhuvat videolla, kuinka olisivat halunneet viettää juutalaisten pesah-juhlaa yhdessä perheidensä kanssa. Juhla alkoi tänä vuonna 22. huhtikuuta ja päättyy 30. huhtikuuta.

On epäselvää, missä määrin panttivangit ovat saaneet vapaasti valita sanomisensa tässä jutussa julkaistuilla videoilla. Tiedossa ei myöskään ole, onko vangit pakotettu sanomaan tiettyjä asioita. Vaikka videoilla olevien miesten henkilöllisyys on vahvistettu, videot ovat myös osa Hamasin propagandaa.

Panttivankien perheet ovat antaneet medioille hyväksyntänsä julkistaa videot.

”Olemme eläneet kauheissa olosuhteissa”

Hamas kaappasi yhteensä yli 250 ihmistä hyökätessään Israeliin 7. lokakuuta. Marraskuun lopulla se vapautti noin sata panttivankia kuusi päivää kestäneen tulitauon aikana.

Hamasin taistelijat kaappasivat Miranin kotoaan Nahal Ozin kibbutsista vaimonsa ja kahden tyttärensä silmien edessä. Israelin ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen Siegel puolestaan kaapattiin yhdessä vaimonsa kanssa Kfar Azan kibbutsista. Siegelin vaimo vapautettiin marraskuun tulitauon aikana.

Videolla Siegel muun muassa muistelee pesah-juhlan viettoa perheineen viime vuonna ja purskahtaa kyyneliin.

– Olemme vaarassa ilmaiskujen vuoksi. Tämä on hyvin pelottavaa ja olemme eläneet kauheissa olosuhteissa pitkään. Kysyn, mihin asti? Siegel sanoo.

– Joskus minusta tuntuu, että olette hylänneet meidät. Vaadin pääministeriä ja kaikkia ministereitä joustamaan neuvotteluissa, jotta sopimukseen päästäisiin pian.

Miran puolestaan sanoo toivovansa, että hän pääsisi viettämään Israelin itsenäisyyspäivää 14. toukokuuta yhdessä perheensä kanssa. Myös hän kertoo jatkuvista pommituksista.

Hamas julkaisi jo aiemmin tällä viikolla videon Supernova-festivaaleilta kaappaamastaan 23-vuotiaasta israelilaisyhdysvaltalaisesta Hersh Goldberg-Polinista. Polin näytti loukkaantuneen vakavasti – osa hänen käsivarrestaan oli amputoitu.

Muun muassa israelilainen sanomalehti Haaretz julkaisi videon yhteisöpalvelu X:ssä:

Israel on kutsunut videoiden julkaisemista ”psykologiseksi terrorismiksi”.

Tulitaukoneuvottelut käynnissä

Hamasin vankeudessa arvellaan olevan vielä noin sata hengissä olevaa panttivankia, The Times of Israel kertoo. Suurin osa heistä on miehiä – Hamas vapautti elossa olleet lapset ja suurimman osan naisista marraskuussa.

Videoiden julkaisemisen myötä hallituksenvastaiset mielenosoitukset saivat tuulta alleen Tel Avivissa ja Jerusalemissa lauantaina. Mielenosoittajat vaativat hallitusta suostumaan tulitaukoon Hamasin kanssa ja joustamaan vaatimuksistaan.

Israel ja Hamas ovat neuvotelleet uudesta tulitauosta kuukausien ajan. Hamas on vaatinut pysyvää tulitaukoa ja sitä, että Israel sallisi Gazan pohjoisosasta paenneiden palata alueelle. Israel ei ole tähän asti suostunut vaatimuksiin.

Lauantaina Israel toimitti vastauksensa Hamasin viimeisimpään tulitaukoesitykseen.

Mediatietojen mukaan Israelin sotakabinetti on aiempaa halukkaampi joustamaan ehdoistaan tulitauolle.

Hallituksesta vuotaneiden tietojen mukaan Israel olisi suostumassa siihen, että tulitaukoa vastaan Hamas vapauttaa 33 panttivankia ”humanitaarisin perustein”, eli naiset, lapset, yli 50-vuotiaat miehet ja sairaat.

Panttivankien lisäksi pelissä on yli miljoonan Rafahin kaupunkiin pakkautuneen palestiinalaisen henki. Aivan Gazan eteläkärjessä sijaitseva Rafah on ainoa Israelin maahyökkäykseltä säästynyt kolkka, mutta Israel suunnittelee maaoperaationsa laajentamista myös sinne.

Israelin ulkoministeri Israel Katz sanoi lauantaina, että mikäli Hamas suostuu Israelin tulitaukoehtoihin, maahyökkäys Rafahiin jäädytetään.

Lähteet: Reuters, Yle

Jaa.
Exit mobile version