Perusteluna päätökselle on muun muassa se, että asialla on ennakkotapauksellinen luonne.
Tiina Kokko,
Petri Lassheikki
Hämeenlinnan kaupunki ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä uskonnottomalle alakoululaiselle.
Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta suositteli lokakuussa hyvityksen maksamista lapselle, joka oli joutunut osallistumaan vakaumuksensa vastaisesti uskonnolliseen tapahtumaan
Kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti tiistaisessa kokouksessaan käyttää otto-oikeutta vt. opetustoimenjohtaja Antti Karrimaan aiempaan viranhaltijapäätökseen hyvityksen maksamisesta.
Lautakunta kuitenkin päätti toisin kuin opetustoimen johtaja. Perusteluna sille, että hyvitystä ei makseta, on asian ennakkotapauksellinen luonne.
Lisäksi sivistys- ja hyvinvointilautakunnan päätöksessä mainitaan, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan suosituksen sisältämän summan ja velvoittavuuden juridiset perusteet eivät ole yksiselitteiset.
Epäselväksi jäi, mitä tapahtuu, jos suositusta ei noudateta
Hämeenlinnan sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Helena Lehkosen (kok.) mukaan lautakunnalle jäi epäselväksi, mistä tekijöistä maksusuositus syntyy, mihin suosituksen summa perustuu ja mikä on suosituksen juridinen merkitys.
Lehkonen pohtii myös, mitä tapahtuu, jos suositusta ei noudateta eli kuinka velvoittava suositus on.
– Nämä ovat mielestäni asioita, jotka eivät ole yksiselitteisiä ja jotka pitäisi tulevaisuutta varten selvittää, Lehkonen perustelee.
Yhtäältä Lehkosen mielestä Opetushallituksen ohjeet uskonnollisista tilaisuuksista ovat selkeät.
Toisaalta Hämeenlinnan tapauksen saama huomio ja Kirkkonummen barokkikonsertin peruminen kertoo Lehkosen mukaan siitä, että ohjeistusta pitäisi selkeyttää entisestään.
Tiukka äänestys
Tiistain kokouksessaan sivistys- ja hyvinvointilautakunta joutui ensin päättämään otto-oikeudesta ja sen jälkeen hyvityksen maksamisesta. Molemmat asiat menivät äänestyksen jälkeen läpi äänin 6–5.
Hyvityksen maksamista puoltaneet lautakunnan jäsenet jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen, eikä päätös välttämättä ole lopullinen.
Hämeenlinnan kaupunginhallitus voi vielä käyttää lautakunnan päätökseen otto-oikeutta.
Asian ottamisesta kaupunginhallituksen käsiteltäväksi voi päättää kaupunginhallitus, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Koskinen (kok.) tai kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen.
Jari Koskisen mukaan hyvitys voi tulla käsiteltäväksi, jos joku hallituksen jäsenistä ehdottaa käsittelyä kokouksessa ja se saa enemmistön kannatuksen. Koskinen kertoo, että hän ei itse aio käyttää otto-oikeutta.
Myös kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen kertoo, ettei aio nostaa asiaa kaupunginhallituksen käsittelyyn.
– En käytä otto-oikeutta, sillä keskustelu korvauksesta on voimakkaan politisoitunut ja ylipäätään tässä kohtaa ilmiselvästi poliittinen.
Parviainen painottaa, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaisu oli suositus, joka on sen vuoksi harkinnanvarainen.
Parviaisen mukaan kaupungin kannalta olennaista on, että aiempiin virheisiin on puututtu ja että kaupunki noudattaa Opetushallituksen ohjeita.
– Kansallisen tason asiantuntijatoimielimiltä saatu palaute on otettu vakavasti. Kyseessä olleet asiat on ymmärtääkseni korjattu ja mikäli yksittäisiä virheitä tulee, niihin puututaan.