perjantai, 11 lokakuun

Kauppa on tarkoitus toteuttaa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Heikki Koskinen,

Minna Kaipainen

Haminan Energia myy kaksi tytäryhtiötään yksityiselle pääomasijoittaja CapMan Infran hallinnoimalle rahastolle.

Kauppa on tarkoitus toteuttaa vuoden 2024 loppuun mennessä. Myytävät yhtiöt ovat Haminan Kaukolämpö sekä Haminan Sähköverkko.

Googlen hukkalämpö käyttöön 2026

Kauppa mahdollistaa merkittävän investoinnin, jota Haminan kaupungin omistamalla yhtiöllä ei olisi ollut varaa toteuttaa.

– Investoimme ensi vuoden aikana lämpöpumppulaitokseen, jolla hyödynnetään Googlen datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämpöverkossa, kertoo CapMan Infran partneri Pekko Haaksluoto.

Datakeskuksen hukkalämpö saadaan käyttöön Haminan kaukolämpöverkkoon vuonna 2026.

Yhtiön asiakkaille ei pitäisi koitua muutoksia kaupan seurauksena. CapMan Infran mukaan muutokset tulevat olemaan lähinnä positiivisia.

– Kaukolämmön saatavuus Haminassa on ollut aika rajattua. Uusien investointien myötä kaukolämpöä pystytään tarjoamaan asiakkaille, jotka eivät aiemmin ole voineet valita kaukolämpöä, sanoo Pekko Haaksluoto CapMan Infrasta.

Liiketoiminnan riskit pois veronmaksajien harteilta

Tytäryhtiöiden myynnin taustalla on Haminan Energian talousvaikeudet, joiden kanssa se on kamppaillut viime vuodet. Myyntiä on suunniteltu ainakin viime vuoden kesästä lähtien. Syntyneellä ratkaisulla turvataan sekä omistajan että veronmaksajien edut.

– Ei ole veronmaksajien tehtävä rahoittaa liikeyrityksiä. Nyt tähän saadaan yksityinen rahoitus, joka voi tehdä ratkaisuja ja ottaa riskejä eri tavalla kuin veronmaksajat, sanoo Haminan Energian toimitusjohtaja Kimmo Rahkamo.

Haminan Energialla ollut epäonnisia liiketoimia, joiden vuoksi yhtiö on velkaantunut. Epäonnisia ovat olleet muun muassa Fennovoima ja LNG terminaali.

Haminan Energia teki viime vuonna tappiota 3,3 miljoonaa euroa.

Haminan Energialle jää edelleen omistusosuuksia esimerkiksi Kaakon Alueverkkoon sekä LNG terminaaliin, mutta operatiivinen toiminta siirtyy uudelle omistajalle.

Haminan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Pakkasen mukaan kaupungin heikon taloustilanteen takia on tärkeää, että energiahankkeiden investoinnit voidaan jatkossa toteuttaa ilman kaupungin rahoitusta.

Haminan kaupunginjohtaja Ilari Soosalu täydentää, että kaupungin taloustilanne on niin huono, ettei se olisi voinut rahoittaa näin iso investointia. Myytävistä yhtiöistä saatavaa summaa ei paljasteta, mutta Soosalu sanoo sen auttavan merkittävästi kaupungin taloutta.

Nimet ja henkilöstö säilyy

Uusi yhtiö tulee jatkamaan toimintaansa Haminan Energia -nimellä ja liiketunnuksilla.

Molempien tytäryhtiöiden henkilöstö jatkaa nykyisissä tehtävissään. Omistusjärjestelyn seurauksena uudelle yhtiölle siirtyy iso osa Haminan Energian henkilöstöstä, käyttöomaisuudesta ja kiinteistöistä.

Uusi omistaja CapMan kertoo verkkosivuillaan olevansa pohjoismainen pääomasijoitusalan asiantuntija. Suomessa se on valokuituyhtiön Valokuitusen pääomistaja ja energiayhtiöistä sillä on ennestään omistuksessa Loviisan Lämpö ja sen kaukolämpöverkko.

Juttua täydennetty 10.10.2024 klo 12.49

Jaa.
Exit mobile version