maanantai, 23 syyskuun

Kaupungin näkökulmasta kyse on vahingonteosta, ei taiteesta. Kiirelistan kärjessä betoniporsaiden vaihto ei silti ole.

Joku on maalannut salaa betoniporsaita Ukrainan lipuiksi Helsingin keskustassa – ja joku on sutannut lipun värit piiloon.

Mitä oikein tapahtuu?

Sinisellä ja keltaisella maalattuja betoniporsaita on näkynyt elo-syyskuussa ainakin Helsingin keskustassa Kaisaniemen, Kruunuhaan ja Töölönlahden alueilla sekä Merihaassa. Jäljestä päätellen väri on spraymaalia. Sen verran tasaista jälki kuitenkin on, ettei maalarilla ole tainnut olla kova hätä kiinnijäämisestä.

Kaikkia tempaus ei ole miellyttänyt, sillä osa on peitetty uudella maalilla.

Oodin edustalla oli väritetty uudelleen punaiseksi. Pikku-Finlandian edustalla olleisiin betoniporsaisiin maalatuista lipuista sininen oli peitetty hätäisesti vaalealla maalilla.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ei tiennyt mysteerimaalarista mitään ja sanoi, ettei yhdistyksellä ole mitään tekemistä maalausten kanssa.

Kaupunki sanoo soo soo

Helsingin kaupunki ei tiedä, kuka betoniporsaita on maalannut.

– Ilmaisemme kaupunkina tukemme Ukrainalle, mutta betoniporsaat ovat liikenteenohjausvälineitä. Varsinainen viesti on siellä tolpan päässä, sanoo tekninen johtaja Kari Pudas Helsingin kaupungilta.

Ukrainan väreihin maalattujen betoniporsaiden poistaminen ei silti ole kaupungin prioriteettilistan kärjessä.

– Jos siellä ei mitään häiritsevää viestiä ole, emme ole niitä välittömästi katukuvasta poistamassa. Jollakin aikavälillä ne korvataan liikenneturvallisuuden kannalta oikeilla värityksillä.

Sama koskee myös tavallisia graffittimaalauksia, elleivät ne peitä itse liikennemerkkejä tai häiritse liikenteen turvallisuutta. Jos betoniporsaaseen olisi maalattu hakaristi, kaupunki poistaisi sen nopeammin.

Jos maalari jää kiinni itse teossa, seuraako siitä rikosilmoitus ja epäily vahingonteosta?

– Periaatteessa juuri näin. Kyllä kaupunki tekee töhrimisestä rikosilmoituksen. Kaupunki kuitenkin käyttää ihan merkittävän summan rahaa töhryjen poistoon.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version