perjantai, 18 lokakuun

Suomalaisten miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä. Fermionin tehdas tuottaa lääkeainetta sen hoitoon. Tehdas on tärkeä myös Suomen huoltovarmuudelle.

Korkealla ilmassa kaartelevat putkistot hallitsevat näkymää Hangon Fermionin tehtaan takapihalla. Putkissa kulkee kemiallisia aineita tehtaan sisällä sijaiseviin reaktoreihin.

Valkoisiin suojavaatteisiin pukeutunut tehtaanjohtaja Antti Salo esittelee ylpeänä vuonna 2018 valmistunutta pääreaktorisalia. Reaktoreissa kemikaaleista valmistetaan tarkkojen ohjeiden mukaan lääkkeiden vaikuttavia aineita eli lääkeaineita.

– Meillä on noin kaksikymmentä erilaista tuotetta. Vuositasolla Hangossa valmistetaan muutamia satoja tonneja lääkeaineita, Salo kertoo.

Tehtaan päätuotteita ovat Parkinsonin taudin ja eturauhassyövän hoitoon liittyvät lääkeaineet. Lisäksi valmistetaan muun muassa sydän- ja verisuonitautilääkkeiden vaikuttavia aineita.

Niistä lääkeyhtiöt valmistavat lääkkeitä, joita asiakkaat lopulta syövät pillereinä tai tabletteina.

Fermion on osa Orionia ja tehtaalla tuotetaankin merkittäviä määriä lääkeaineita Orionin alkuperälääkkeisiin ja sitä kautta vientiin. Valtaosa tehtaan lääkeainetuotannosta menee vientiin joko Orionin lääkkeissä tai suoraan muille lääkeyhtiöille.

Lääketeollisuus on kasvava toimiala

Eturauhassyöpä on suomalaisten miesten yleisin syöpä. Syöpäsäätiön mukaan siihen kuolee keskimäärin 920 miestä vuosittain. Riski sairastua eturauhassyöpään kasvaa iän myötä.

Sekä syöpäsairauksiin että Parkinsonin tautiin sairastuneiden määrä kasvaa länsimaissa jatkuvasti, kun väestö ikääntyy ja elinaika pitenee.

Kokonaisuudessaan Suomesta vietiin viime vuonna ulkomaille lääkevalmisteita eli lääkkeitä sekä farmaseuttisia tuotteita 1,8 miljardin euron arvosta.

Lääketeollisuus investoi Suomessa tehtävään tuotantoon viime vuonna 230 miljoonaa euroa, kertoo johtaja Nadia Tamminen Lääketeollisuus ry:stä.

– Summa lähes kaksinkertaistui edelliseen vuoteen verrattuna. Lääkeaineiden osuutta tästä on vaikea arvioida, mutta investointien kasvu kuvastaa sitä, että Suomella on erittäin hyvät edellytykset kasvattaa täällä olevaa tuotantotoimintaa, Tamminen sanoo.

Myös Fermionin Hangon tehtaalla on vuonna 2018 valmistuneen laajennuksen ansiosta kapasiteettia tuotannon lisäämiseen. Tehtaanjohtaja Antti Salo on sanoissaan varovaisen toiveikas:

– Meillä on on tiettyjä suunnitelmia tulevaisuuden varalle ja kyllä Hangon tehtaalla lääkeaineiden valmistus tulevaisuudessakin jatkuu.

Lääkeainetuotanto tuo turvaa pahan päivän varalle

Vaikka lääkeaineiden tuotanto on pientä verrattuna koko lääketeollisuuden tuotantoon, se on tärkeää Suomen huoltovarmuuden kannalta.

Maailmanlaajuisesti katsoen lääkeainetuotannosta valtaosa tapahtuu Aasiassa. Mahdollisen kriisin aikana aineiden toimitukset Eurooppaan voivat takkuilla. Siksi on tärkeää, että lääkeainetuotantoa on myös Suomessa ja Euroopassa.

Huoltovarmuuden pohja rakennetaan normaaliaikoina, muistuttaa Nadia Tamminen.

– Mitä enemmän ja monipuolisemmin meillä on tuotantotoimintaa, sitä enemmän tänne syntyy sellaista osaamista mitä varsin säädellyllä ja vaativalla toimialalla tarvitaan myös kriisiaikoina.

Samaa mieltä on myös tehtaanjohtaja Antti Salo.

– Kun lääkeainetarpeita mahdollisesti tulee, oli syy taustalla mikä tahansa, pystymme nopeammin reagoimaan tarpeeseen kun meillä on kotimaista lääkeainetuotantoa.

Jaa.
Exit mobile version