perjantai, 8 marraskuun

Yrittäjä Hannu Wiinikainen oli vasta 13-vuotias, kun hän haki ensimmäisen kerran puku päällä ja viininpunainen salkku kädessään sponsorirahaa.

Espoolainen nuorukainen ajoi kartingia ja MM-kilpailuita – se maksoi.

– Marssin silloisen Teollisuusvakuutuksen toimitusjohtajan valtavaan huoneeseen Lauttasaaressa. Tunsin itseni hyvin pieneksi. Siitä alkoi yrittäjyys, Wiinikainen kertoo.

Nyt hän on Tampereen seudulla seitsemän McDonald’sin yrittäjä ja työllistää hiljaisenakin aikana 380 työntekijää, kesällä vielä enemmän.

Suurin osa työntekijöistä on nuoria.

– Olemme työelämän peruskoulu monelle.

Yle kertoi aiemmin, kuinka yksi pikaruokaravintola voi työllistää jopa sata henkeä. Hampurilaispaikka on monen nuoren ensimmäinen työpaikka.

Rosbergin tiimistä omaan firmaan

Alun perin Wiinikaisesta piti tulla formulakuljettaja. Kartingin jälkeen hän lähti ajamaan Isoon-Britanniaan Formula Opel -sarjaa kauden ajaksi ja sen jälkeen Saksaan Formula BMW ADAC:een.

Wiinikainen oli legendaarisen suomalaisen Keke Rosbergin tiimissä.

Rahat eivät riittäneet kuitenkaan huipulle F1-sarjaan, ja mies jatkoi yrittäjänä tapahtumamarkkinoinnissa.

Vuonna 2008 maailmantalous alkoi tökkiä. Wiinikainen oli tilannut omalta tehtaaltaan mainostuotteita Tšekistä, mutta asiakkaat alkoivat perua tilauksiaan ja maksut jäivät saamatta.

– Aistin, että tässä ei välttämättä hyvin käy. Sitten siinä rupesikin tulemaan suuria luottotappioita.

Samoihin aikoihin esikoinen ilmoitti tulostaan.

Omasta ravintolasta haaveillut Wiinikainen alkoi miettiä, ettei ehkä kannata keksiä pyörää uudestaan. Hän törmäsi kiinnostavaan ilmoitukseen, jossa etsittiin uusia yrittäjiä McDonald’sille.

Yritys oli Wiinikaiselle jo ennestään tuttu urheilu-uralta. Hän oli toiminut myös Ronald McDonald -lastentalosäätiön kummiurheilijana ja järjestänyt varainkeruutapahtumia.

– Olin käynyt sponsorineuvottelut muistaakseni neljän eri McDonald’s Suomen toimitusjohtajan kanssa. En koskaan päässyt oikein puusta pitkälle, koska jokainen heistä totesi, että minä en päätä näistä asioista.

Hannu Wiinikainen sanoo, että monelle McDonald’s on työelämän peruskoulu. Kuva: Senni Nieminen / Yle

Työhaastattelussa kävi hyvin

Työhaastattelu meni hyvin. Hannu Wiinikainen aloitti McDonald’sin yrittäjänä vuonna 2011 Helsingissä, kunnes siirtyi vuonna 2018 Tampereelle.

– Jos en olisi Espooseen syntynyt, olisin halunnut syntyä Tampereelle.

Tampereella McDonald’sit olivat jo ennestään yhdellä yrittäjällä. Edeltäjän lähdettyä muulle alalle Wiinikaiselle tuli myös lähikuntien ravintoloita.

Hänen 13-vuotisella pikaravintolaurallaan ainakin nämä neljä asiaa ovat muuttuneet.

1. Joustavuus

Yli 80 prosentille Wiinikaisen työntekijöistä McDonald’s on ensimmäinen työpaikka. Nuoret haluavat Wiinikaisen mukaan tehdä työtä silloin, kun tarvitsevat rahaa ja toisaalta ottaa vapaata omien tarpeiden mukaan.

– Tapa suhtautua työhön on ylipäätään murroksessa.

2. Hierarkiat

Työpaikoilla ei ole enää niin isoja hierarkioita kuin aiemmin. Tämä on Wiinikaisesta hyvä asia.

Wiinikainen järjestää kaksi kertaa vuodessa kokouksen, johon henkilökunta on valinnut kaksi henkilöä kustakin ravintolasta.

– Henkilökunta pystyy tuomaan sinne niitä oman ravintolan tai organisaation asioita suoraan minulle.

3. Toimintamallit

McDonald’sin ravintolat Suomessa tekevät nykyään kaikki ruuat suoraan tilauksesta. Hampurilaisia ei tehdä valmiiksi lämpötiskille.

Tämä vaikuttaa työvuoroihin, sillä kiireisenä aikana työntekijöitä pitää olla enemmän.

– Uusi kansainvälinen toimintatapa ja standardi takaavat tuoreet tuotteet ja pienentää ruokahävikkiä.

4. Työelämätaidot

Koska hampurilaispaikka on usein nuoren ensimmäinen työpaikka, perehdytyksessä pitää lähteä perusasioista.

– Jos kello kahdeksan alkaa työvuoro, silloin ollaan vaatteet päällä eikä vasta saavuta työpaikan ovesta sisään, Wiinikainen havainnollistaa.

Voiko pikaruualla rikastua?

Wiinikaista stressaa eniten se, jos hän ei tiedä, mitä tapahtuu. Kerran hänen piti olla kolme viikkoa lomalla, mutta vaimo ehdotti jo loman toisella viikolla, jos hän kävisikin Tampereella työpaikalla.

– En osaa olla lomalla siten kuin ihmiset yleisesti ajattelevat loman. Minun täytyy tietää, mitä töissä tapahtuu.

Usean pikaruokaravintolan pitäminen ei ole tehnyt Wiinikaisesta miljonääriä, mutta hyvin toimeentuleva hän on. Kuukausiansiot ovat viisinumeroisia.

– Nautin siitä, mitä teen. Se antaa elämässä kuitenkin enemmän kuin raha.

Jaa.
Exit mobile version