torstai, 31 lokakuun

Kamala Harrisin puolesta kampanjoidaan nyt kotikutoisissa Zoom-puheluissa, joista on tullut valtava yleisö- ja rahankeruuhitti. Suosio ei ole Zoomille vain tervetullutta.

Pandemia-aikana monille tylsistymiseen asti tutuksi tullut videopuhelusovellus Zoom on noussut yllättävään asemaan Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailussa.

Zoom on ponnistanut uuteen kukoistukseen, kun demokraattien ehdokkaan, varapresidentti Kamala Harrisin puolesta järjestetyt kampanjatilaisuudet ovat keränneet ennätysyleisöjä ja suuria rahapotteja alustalla.

Koko Zoomin rikkonut ennätys tuli, kun Harrisia kannattaville valkoisille naisille suunnattu White Women: Answer the Call -tapahtuma keräsi Zoomissa 164 000 osallistujaa puheluun.

Osallistujien näytöt pimenivät kesken puhelun, sillä Zoomin tekniset rajat tulivat vastaan. Yhtiö kirjoitti tapahtuman järjestäjälle, että puhelu ”rikkoi” alustan, koska sillä ei ollut koskaan ollut yli 100 000:a rekisteröitynyttä käyttäjää yhdessä puhelussa.

Ongelma saatiin korjattua pian, kun yhden puhelun osallistujien enimmäismäärä nostettiin 200 000:een. Lopulta tapahtuma keräsi lähes 8,5 miljoonaa dollaria Harrisin kampanjalle.

Suosiolle kaksi syytä

Miten ihmiset, jotka istuvat näyttöjen ääressä joka päivä työkseen, jaksavat vielä vapaa-ajallaankin tulla nököttämään videopuheluun?

Koronapandemian jälkeenhän puhuttiin juuri tosielämän kohtaamisten voimasta ja videopuheluiden etäännyttävästä vaikutuksesta.

The New York Timesin teknologiakolumnisti Kevin Roose uskoo, että Zoom-kampanjatilaisuuksissa viehättää nurinkurisesti aitous ja kotikutoisuus.

Niihin osallistuvat julkisuuden henkilöt omista kodeistaan, ilman näkyvää tuotantotiimiä.

Kaikkien videokuva on yhtä suttuinen. Osallistuja voi nähdä reaaliajassa, miten Star Wars -näyttelijä Mark Hamillilla on vaikeuksia saada mikrofoniaan kiinni ja N’Syncin Lance Bassin lapset leikkivät puhelun taustalla.

Talousmedia Bloombergin teknologiakolumnisti Dave Lee puolestaan arvioi suosion takana olevan sen, että kampanjatilaisuudet on suunnattu tarkasti tietyille ihmisjoukoille esimerkiksi sukupuolen, ihonvärin ja seksuaalisen suuntautumisen mukaan.

Muutamia vieläkin rajatumpia kohderyhmiä on nähty. Yksi Zoom-tilaisuus oli ”kissanaisille” eli lapsettomille naisille, kun Trumpin varapresidenttiehdokas J. D. Vance oli hyökännyt Harrisia vastaan tämän lapsettomuudesta. Toinen tilaisuus oli Grateful Dead -rock-yhtyeen faneille.

Bloombergin Leen mukaan oman ”heimon” löytäminen on yksi netin parhaita puolia, mutta viime ajat ovat osoittaneet, että nämä yhteisöt voivat muodostua myös vahvaksi politiikanteon välineeksi.

Zoomille tilanne on myös vaikea

Media-arvioiden mukaan tilanne on Zoomille myös kiusallinen.

Zoom-trendi näyttää hyödyttävän nimittäin vain demokraatteja ja Harrisia, sillä vastaehdokas Donald Trumpille ei ole pidetty vastaavan kokoisia Zoom-tilaisuuksia.

Yritys ei vahvasti jakaantuneessa Yhdysvalloissa halua luultavasti näyttäytyä vaalikamppailussa kummankaan ehdokkaan tukijana ja vaalikamppailun osapuolena, arvioi Bloombergin Lee.

Jaa.
Exit mobile version