Kuntien energiayhtiökauppa on harvinainen maassamme, sanoo asiantuntija. Tavoitteena on lisätä puhtaan energian tuotantoa alueelle nousevalle teollisuudelle, Oulusta kerrotaan.
Oulun energian energiayhtiökauppa Kemin kaupungin kanssa on poikkeuksellinen Suomessa.
– En äkkiseltään muista sellaista, että yksi kaupunki olisi ostanut toisen kaupungin energiayhtiön. Muita kauppojahan on kyllä tapahtunut, kertoo energia-alan erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta.
Viime vuosina kuntien energiayhtiöitä on kaupattu muun muassa pääomasijoittajille. Näin tehtiin Peltolan mukaan muun muassa Haminassa ja Loviisassa.
Kemin kaupunki päätti Kemin energian ja veden (Kenve) enemmistöosakkuuden myymisestä Oulun Energialle joulukuun alkupuolella. Taustalla oli kaupungin heikkenevä taloustilanne. Päätös ei vielä ole lainvoimainen.
Oulun energia ostaa 60 prosenttia osakekannasta 55 miljoonan euron hintaan. Lisäksi oululaisyhtiö maksaa Kenvelle myönnetyn pääomalainan, 16 miljoonaa euroa.
Kaupan myötä Oulun energialla on suurin päätösvalta kemiläisyhtiössä, josta tulee samalla osa konsernia.
– Yleensä suurempien yksikköjen muodostamisessa tavoitellaan kuuluisia leveämpiä hartioita. Tuolloin on enemmän resursseja isoihin investointeihin, Vesa Peltola toteaa.
Suuruudesta hyötyä vihreässä siirtymässä
Kenve-kaupassa kahdesta energiayhtiöstä yhdessä tulee yhä vaikuttavampi toimija Perämeren alueella.
Suuruudesta on etua energiasektorin ollessa isossa murroksessa vihreän siirtymän vuoksi, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava.
– Alueella on paljon teollisuutta, joka pystyy hyödyntämään vihreän siirtymän hankkeita.
Oulun energia aikoo laajentaa toimintaansa edelleen puhtaasta energiasta tavoiteltavat tulot mielessään.
– Meillä on paljon hankkeita, jotka liittyvät vihreään siirtymään puhtaan energian tuottamiseen ja verkostoihin. Näin me pystymme hyödyntämään synergisiä etuja laajasti, Oulun energian toimitusjohtaja Arto Sutinen sanoo.
Tarkempia suunnitelmia tulevaisuudelle toimitusjohtaja ei vielä kerro.
Tulevaisuus näyttää tulot Kemistä
Kemin energian ja veden vesijohto- ja viemäriverkoston suurista korjaustapeista on puhuttu julkisuudessa. Siltikin kauppa kannattaa, sanoo Arto Sutinen.
– Verkostot ovat hyvässä kunnossa. Toki niissä on korjaus- ja muuntamisvelkaa, mutta kauppa on kokonaisuudessaan kannattava molemmille osapuolille.
Oulun Energia tavoittelee tuloja myös Kemin energia- ja vesiyhtiöstä itsestään, mutta tämä ei ole ainoa syy ostaa osake-enemmistöä.
Videolla toimitusjohtaja Arto Sutinen kommentoi tuotto-odotuksia.
Asiakashinnat määräytyvät edelleen Oulussa ja Kemissä paikkakuntakohtaisesti, ostajapuolen edustajat kertovat.
Oululaisten energian hintaan kaupalla ei ole siis suoraan vaikutusta. Välillinen hyöty kaupunkilaisille näkyy Oulun energian tuloutuksissa kaupungille tulevaisuudessa.