torstai, 24 lokakuun

Professori Heikki Hiilamo arvosteli valtiovarainministeriötä velkaongelman paisuttelusta ja EU:lla pelottelusta.

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta THL:stä arvosteli tuoreessa kolumnissaan valtiovarainministeriötä sen harjoittamasta velkapelottelusta.

Hiilamon mukaan ministeriö pelottelee joutumisesta EU:n alijäämämenettelyyn eli ulkopuolelta tulevaan ohjaukseen.

Lisäksi valtion velkaongelmaa on Hiilamon mukaan paisuteltu kolmella erikoisella laskentatavan muutoksella. Niiden seurauksena Suomen julkisyhteisöjen EDP-velka eli bruttovelka on noussut tasan 80 prosenttiin bruttokansantuotteesta eli kokonaan uudelle kymmenluvulle. Ilman näitä velkasuhde olisi reilusti pienempi.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen. Kuva: Pekka Koli / Yle

Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen sanoo, että ministeriön tarkoitus ei ole synkistellä tai kikkailla.

– Tavoitteemme on antaa oikea kuva valtiontaloudesta, Majanen korostaa.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Markus Lahtinen sanoo, että hän on Hiilamon VM-kritiikistä pitkälti samaa mieltä.

– Sijoitun näkemyksineni Hiilamon ja valtiovarainministeriön puoliväliin. Olen sitä mieltä, että VM:n yhden luvun taktiikka antaa sinänsä vakavasta velkaongelmasta piirun verran liian synkän kuvan.

Tutkimuslaitos Laboren tutkimusohjaaja Ilkka Kiema arvioi, että VM:n näkemykset ovat yleensäkin synkänpuoleisia.

– Esimerkiksi VM:n arvio valtiontalouden sopeutustoimista eli miljardien säästöistä kuluvan vaalikauden aikana on synkemmästä päästä. Sopeutusaika voisi olla pidempikin, Kiema sanoo.

Tutkimuslaitos Laboren tutkimusohjaaja Ilkka Kiema. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Aseapu ei vie tarkkailuluokalle

Lahtinen on samaa mieltä Hiilamon kanssa niin sanotusta Ara-velasta. Lahtisen mukaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen takaamien korkotukilainojen (Ara-velka) mukaanotto velkalaskelmiin antaa paisuttelevan kuvan velkasuhteesta.

Julkisen velan tilastointitavan muutos nosti yhdessä yössä Suomen velkasuhdetta 6–7 prosenttiyksikköä.

Majanen huomauttaa, että tilastointitavan muutoksessa on kyse Tilastokeskuksen omasta päätöksestä, VM:llä ei ole ollut siinä roolia.

Hiilamon tapaan Lahtinen kummastelee hävittäjähankintojen ja Ukraina-avun kirjaamista tilinpitoon pysyvinä rakenteellisen alijäämän lähteinä, vaikka todellisuudessa kyse on väliaikaisista menoeristä valtiontaloudessa. Lentokoneet on jonain päivänä maksettu ja Ukrainan sota päättynyt.

– Ei yksikään maa joudu EU:n alijäämämenettelyyn sen takia, että se tukee Ukrainaa. VM:n pitäisi tuoda selkeästi esille alijäämäluvut Ukraina-tuen kanssa ja ilman.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Markus Lahtinen. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Eläkerahastojen ylijäämän huomioinnissa velkaennusteissa Lahtinen on lähempänä vm:n näkemystä kuin Hiilamon. Hiilamon mukaan ylijäämä vähensi aiemmin Suomen velkasuhdetta EU:n silmissä, mutta ei vähennä enää. Osin siksi se onkin nyt pompsahtanut 80 prosenttiin. VM taas on julkisesti iloinnut siitä, että laskutapaa on nyt muutettu realistisemmaksi.

Markus Lahtinen kommentoi velkaongelmaa

Turhaa vm-pelkoa

Lahtisen mielestä päättäjät turhan uskollisesti lähtevät siitä, että VM:n tarjoamat talousluvut, esimerkiksi velasta, ovat ainoita oikeita. Hän kehottaakin kansanedustajia ja muita rohkeasti esittämään omia näkemyksiään pelkäämättä VM:n vastajyrähdystä.

– Semmoista piirrettä on osin ollut, koska tilanne on aidosti vakava. Tavallaan refleksinomaisesti on tukeuduttu VM:n kantaan, ettei tule tehtyä virhettä, Lahtinen taustoittaa.

Lahtinen toimi aikanaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) talouspoliittisena erityisavustajana.

Majasen mukaan on hyvä, että keskustellaan ja on mielipiteitä.

– Se on ihan tervetullutta, hän korostaa.

Lahtisen mukaan Suomen velkaongelma on vaikea, mutta hoidettavissa. Julkisyhteisöjen EDP-velka eli bruttovelka nousi vuoden toisella neljänneksellä 219 miljardiin euroon. Velka kasvoi vuodessa 15,6 miljardia euroa.

Jaa.
Exit mobile version