Jyväskylään avataan uusi yksityinen lääkäriasema toukokuussa. Perustajat uskovat hinnoittelun tavoittavan paremmin käyntinsä itse maksavat asiakkaat.
Jyväskylän Seppälän alueen reunamilla sijaitsevassa rakennuksessa käy kuhina, kun uuden lääkäriaseman tiloja remontoidaan. Aluksi tilaa on tulossa 750 neliömetriä, mutta laajentaminen on myös mahdollista.
Uutta lääkäriasemaa on perustamassa kolmisenkymmentä terveysalan ammattilaista. Noin puolet heistä on ollut mukana Seppälääkäreissä, joka myytiin pörssiyhtiö Pihlajalinnalle vuonna 2022.
Projektia vetää Heikki Janhunen, joka on uuden Lääkärisataman toimitusjohtaja. Janhunen oli perustamassa myös Seppälääkäreitä, lisäksi hänellä on kymmenien vuosien kokemus lääkärinä julkiselta puolelta.
Seppälääkäreiden siirryttyä suuren ketjun omistukseen, Janhunen jatkoi siellä työskentelyä.
Nyt hän palaa yrittäjäksi, koska kaipasi itsenäisyyttä ja autonomiaa.
Yksi syy uuden lääkäriaseman perustamiseen oli lääkärikäyntien kohonnut hintataso. Hän uskoo, että uusi lääkäriasema pystyy kilpailemaan hinnoilla, jotka tavoittavat myös itse maksavat asiakkaat.
– Meidän ei tarvitse tuottaa pörssiin mitään. Lisäksi meillä on hyvin pieni hallinto ja omistajat tekevät täällä itse töitä, Janhunen sanoo.
Uuden lääkäriaseman perustaminen ei ole aivan yksinkertainen asia.
Janhunen kertoo, että valmista tietojärjestelmää ei voi hankkia, vaan sen kehittäminen vaatii käytännössä noin kahden kuukauden lähes täyspäiväistä työtä muutamalta henkilöltä.
Järjestelmä täytyy tehdä sellaiseksi, että se toimii nimenomaan kyseisellä asemalla.
Janhusen mukaan suurimman stressin on aiheuttanut lupaprosessi. Lupa lääkäriaseman perustamiseen haetaan nettipohjaisen sote-rekisterin kautta. Janhusen mukaan järjestelmä on vielä keskeneräinen, ja siitä aiheutuu pitkiä jonoja.
Arvion mukaan jono Länsi-Suomen aluehallintovirastossa on tällä hetkellä 4–5 kuukautta.
– Olemme jättäneet hakemuksen joulukuussa, joten uskomme, että pystymme avaamaan toukokuussa, Janhunen sanoo.
Janhunen uskoo, että yksityisten lääkäriasemien määrä tulee lisääntymään Suomessa. Hän arvioi, että vaikka vielä ei välttämättä perusteta kovin paljon näin suuria asemia, pienempiä yksityisiä asemia on jo tulossa lisää.
Siitä esimerkkinä on Jyväskylään perustettu lääkärin konttivastaanotto.
Kasvu on mahdollista
Myös Lääkäriliiton politiikan toimialan johtaja Jukka Mattila uskoo, että suuriin ketjuihin kuulumaton yksityislääkäritoiminta saattaa kasvaa tulevaisuudessa.
Mattila arvelee, että itse maksavia asiakkaita houkuttelevien hintojen lisäksi kasvua saattavat ajaa julkisen terveydenhuollon muutokset. Esimerkiksi terveyskeskusten verkko harvenee, kun hyvinvointialueet järjestelevät talouttaan.
Tällöin vastaanottokäyntien matkat voivat kasvaa merkittävästi, mikä voi luoda tilaa uusille yksityislääkäripalveluille.
Lisäksi mahdollinen Kelan valinnanvapauskokeilu 65 vuotta täyttäneille voi vaikuttaa merkittävästi yksityislääkäritoimintaan.