keskiviikko, 26 kesäkuun

Koivun siitepölyä ei ole ollut tänä vuonna yhtä paljon kuin esimerkiksi viime vuonna.

Koivu aiheuttaa allergikoille oireita koko Suomessa.

Turun yliopiston siitepölytiedotuksen projektitutkija Sanna Pätsin mukaan koivu kukkii Etelä-Lappia myöten. Maan lounaisosissa ja Uudellamaalla koivun kukinta on tosin jo melkein ohi.

– Ilmavirtaukset kuljettavat siitepölyä koko maahan. Vaikka etelässä kukinta on loppumassa ja pohjoisessa se ei ole vielä alkanut, niin sielläkin on koivun siitepölyä ilmassa, Pätsi sanoo.

Lepän kukinta jatkuu maan pohjoisosassa. Maan eteläosassa heinän kukinta on alkanut ja voimistuu tästä eteenpäin. Pähkinäpensaan kukinta puolestaan on jo loppunut.

Koivun siitepölymäärät eivät ole tänä vuonna olleet yhtä korkealla kuin esimerkiksi viime vuonna.

Sateet helpottaisivat, mutta niitä ei sääkartoilla näy

Kylmän kevään vuoksi koivun kukinta oli kotimaassa ajallisesti myöhässä, mutta siitepölyä kulkeutui ilmavirtausten mukana Keski-Euroopasta, jossa kukinta alkoi tänä vuonna aiempaa aikaisemmin.

Tilanne sai aikaan sen, että koivun, lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä on ollut ilmassa samaan aikaan. Näin ei yleensä ole, ja siitepölylle allergisille tilanne on voinut olla hankala.

– Ne ovat sukua toisilleen, ja monet ihmiset ovat usealle lajille allergisia, joten sen vuoksi on voinut allergikoista tuntua tosi pahalta. Ilmassa on ollut sellainen kolmen cocktail, Pätsi toteaa.

Nyt ”kolmoiscocktail” on kaikonnut.

Pitkään jatkunut aurinkoinen ja niukkasateinen sää ei helpota siitepölylle allergisia. Myös tulevat päivät vaikuttavat pitkälti poutaisilta.

– Vesisade laskisi koivun siitepölypitoisuuksia ilmassa ja helpottaisi ainakin hetkellisesti, Pätsi sanoo.

Jaa.
Exit mobile version