torstai, 16 tammikuun

Tampereen yliopiston professori Marja Jylhä sanoo suorat sanat tuoreimmista Pirkanmaan hyvinvointialueen säästöistä. Sähköt katkaiseva hellavahti toisi turvaa muistisairaille.

Kilpailutuksen jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirhan) kotipalvelussa ei saa enää hellavahtia, joka myös kytkisi sähköt pois liedestä.

Hellavahti on korvautunut kuumuuden ilmaisevalla hälyttimellä, joka ei kuitenkaan katkaise liedestä sähköä. Vanhuksen pitää itse huomata ja muistaa katkaista sähköt liedestä.

Päätös tuli voimaan jo kesällä, mutta laitevaihdoilla oli siirtymäaika vuoden loppuun.

Taustalla yhdenmukaistaminen

Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Mari Ollinpoika sanoo, että taustalla on palvelujen yhdenmukaistaminen.

Aikaisemmin osassa kuntia turva-auttamispalvelun lisälaitteena oli mahdollista saada lieteen kytkettävä, sähköt katkaiseva hellavahti. Muutos koskee Ollinpojan mukaan noin sataa asiakasta.

Jos jatkossa haluaa hellavahdin, asiakkaan pitää hankkia se itse asennuksineen yksityisesti. Pelkkä laite maksaa Ylen selvityksen mukaan eri toimijoilla useita satoja euroja ja siihen sähköasentajan asennus päälle.

Uusimmassa MOT-ohjelmassa käsitellään kotona asuvien vanhusten pärjäämistä. Nyt olen ihan yksin on katsottavissa Yle Areenassa.

”Kirsikka kakun päällä”

Tampereen yliopiston gerontologian professori Marja Jylhä sanoo, että hellavahtien kilpailutus on sinänsä pieni, mutta periaatteellinen asia. Hän kuvaa säästöjä absurdiksi ja järjettömiksi.

– Jos se olisi ainoa huononnus, ehkä siitä ei kannattaisi metelöidä. Mutta se on kirsikka kakun päällä isossa säästökokonaisuudessa.

Sähköt katkaiseva hellavahti toisi turvaa muistisairaille ja auttaisi heitä pysymään kotona mahdollisimman pitkään.

– On luultavaa, että tästä säästöstä seuraa jonkin verran palovammoja ja tulipaloja, Jylhä arvioi.

Laitteen tilaaminen itse on kallista ja hän epäilee, saako yksinasuva muistisairas sellaisen tilattua tai hankittua itselleen.

Professori kritisoi säästöjen perusteluja

Jylhän mukaan Pirkanmaan hyvinvointialue on jo vähentänyt ympärivuorokautisen hoidon määrää, mitä professori arvostelee. Hänestä ei ole järkevää vähentää myös kotiin tarjottavaa apua, kuten hellavahteja.

– Samalla kun tarpeellista ympärivuorokautista hoivaa heikennetään, samalla heikennetään myös mahdollisuuksia pärjätä kotona.

Samoin Jylhä arvostelee sitä, että vanhusten päivätoimintaa on muutettu Pirkanmaalla etänä toteutettavaksi.

– Päivätoiminta etänä on absurdia, se voisi olla lauantai-illan vitsiohjelmassa. Vanhukselle lyödään tablettitietokone käteen ja sanotaan, että tässä on sinun päivätoimintasi.

Tietoa säästöjen määrästä ei saa

Yle ei ole saanut vastauksia siitä, miten paljon tämä kilpailutus on säästänyt. Kilpailutusta tehneen Tuomi Logistiikan mukaan luotettava vertailu ei ole mahdollista, sillä aiemmin palvelua hankkivat eri kunnat eri sopimuksilla.

Säästö on kuitenkin tehty tietoisesti, sillä tarjouspyyntöasiakirjoissa on määritelty seuraavasti: ”Hellahälyttimen käyttö edellyttää, että asiakas ymmärtää itse mennä sammuttamaan lieden. Laitteen ei tarvitse olla yhdistettävissä turvapuhelimeen.”

Jaa.
Exit mobile version