sunnuntai, 7 heinäkuun

Silverio on kolmas Etelä-Amerikkaan syntynyt isosarvikuono.

Chileläisessä Buinin eläintarhassa on otettu kesä-heinäkuun vaihteessa harvinaisia ensiaskeleita.

Eläintarhaan syntyi nimittäin 20. kesäkuuta isosarvikuonon poikanen, joka nimettiin katolisen pyhimyksen mukaan Silverioksi.

Noin neljä tuntia kestänyt synnytys oli jatkuvan eläinlääkäriryhmän valvonnan alla, eläintarha kertoo verkkosivuillaan. Lähes 75 kiloa painava poikanen nousi jaloilleen vajaan tunnin jälkeen syntymästä.

Eläinlääkärit julistivat vastasyntyneen uroksen terveeksi.

Pieni Silverio on tarkemmin ottaen etelänleveähuulisarvikuono, joka on kirjattu lähes uhanalaiseksi lajiksi. Vuoden sisään etelänleveähuulisarvikuonoja on syntynyt vain kahdeksan ympäri maailmaa.

– Olemme todella ylpeitä. Meille on syntynyt kolmas isosarvikuono Etelä-Amerikassa. Olemme johtajia tämän maailmanlaajuisesti erittäin vähentyneen lajin lisääntymisessä, sanoo eläintarhan johtaja Ignacio Idalsoaga videolla.

Silverion vanhempien Oliverin ja Hannahin tarinan kerrotaan alkaneen eläintarhassa vuonna 2013, kun ne saapuivat kaksivuotiaina Etelä-Afrikasta. Silveriolla on kaksi sisarusta, vuonna 2017 syntynyt Pantaléon ja vuonna 2020 syntynyt Atanasio.

Sarvikuonojen ainoa uhka on ihminen

WWF:n mukaan sarvikuonoja elää Afrikassa ja Aasiassa viisi lajia, joista osa on jaettu alalajeihin.

Silverion edustama etelänleveähuulisarvikuono kuuluu silmälläpidettäviin isosarvikuonoihin. Lajin luultiin kuolleen sukupuuttoon 1800-luvun lopussa. Vuonna 1895 Etelä-Afrikasta kuitenkin löydettiin alle sadan yksilön populaatio. Yli vuosisadan kestäneen elvytyksen ansiosta kanta on tällä hetkellä noin 16 800 yksilöä.

Isosarvikuonon toista alalajia eli zairenleveähuulisarvikuonoa on jäljellä tiettävästi enää kaksi naarasta.

Isosarvikuonojen lisäksi lajeja ovat pensassarvikuono sekä sumatransarvikuono. Indonesiassa elävä jaavan- ja sumatransarvikuono ovat erittäin lähellä sukupuuttoa.

Ihmiset ovat aikuisten sarvikuonojen ainoa uhka. Salametsästyksen ja elinalueiden katoamisen vuoksi osa sarvikuonojen alalajeista on jo kuollut sukupuuttoon.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version