tiistai, 22 lokakuun

Valtion asettamat työllisyys- ja sotemenot kasvattavat alijäämää. Investointeihin menossa ennätyssumma, liki miljardi.

Helsingin kaupunki on käynnistänyt vuoden 2025 talousarvioneuvottelut, jotka käydään lähiaikoina kaupunginhallituksessa olevien ryhmien kesken.

Pormestari Juhana Vartiainen (kok.) esitteli tänään maanantaina Helsingin kaupungintalolla neuvottelun lähtökohtia.

Kokosimme talousarvioneuvottelujen keskeisiä kohtia yhteen:

  • Helsingin tuloslaskelmassa ulkoiset toimintamenot kasvavat 8,1 prosenttia vuonna 2025 verrattuna vuoden 2024 talousarvioon.
    Helsinki joutuu käyttämään enemmän rahaa, koska sen pitää hoitaa uusia tehtäviä, jotka liittyvät ihmisten työllistymiseen ja työttömyysturvan järjestämiseen uudella tavalla.
    Huolimatta siitä, että valtio rahoittaa lisätehtävien hoitamista, myös kaupungin omat kulut kasvavat.
    Jos uusien tehtävien tuomat kulut vähennetään laskuista, kaupungin kulut kasvavat 4,1 prosenttia.
  • Sote-uudistus vaikuttaa Helsingin verorahoitukseen
    Helsingin kaupunki odottaa keräävänsä veroja ensi vuonna yhteensä noin 1 891 miljoonaa euroa. Laskelmassa on mukana asukkailta kerättävä kunnallisvero, yrityksiltä saatu yhteisövero ja kiinteistöistä kerätty kiinteistövero.
    Vuoden 2025 kunnallis- ja kiinteistöveroprosentit pysyvät samoina kuin aiempana vuonna.
    Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistukseen liittyvät valtionosuusmuutokset vaikuttavat kuntien vuoden 2025 valtionosuuksiin. Ensi vuonna Helsingin arvioidaan saavan 297 miljoonaa euroa valtionosuuksia.
    Vuosikatteen arvioidaan heikkenevän taloussuunnitelmakaudella 2025–2027.
    Vuonna 2025 Helsingin vuosikate laskee 478 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2024 on ollut noin 550 miljoonaa euroa. Tämä johtuu siitä, että kaupunki saa vähemmän rahaa veroista ja sen kulut kasvavat.
  • Investoinnit liki miljardi euroa – rahoitetaan osin lainalla
    Helsinki aikoo käyttää vuonna 2025 ennätysmäärän rahaa, 983 miljoonaa euroa, erilaisiin hankkeisiin, kuten uusien koulujen, teiden ja puistojen rakentamiseen.
    Vuonna 2023 investointeihin meni 849 miljoonaa euroa. Rahaa kuluu myös jo aloitettujen projektien jatkamiseen ja uusien asuntojen rakentamiseen.
    Koska kaupungin tulot eivät riitä kattamaan kaikkia menoja, Helsinki joutuu ottamaan lisää lainaa.
    Seuraavien vuosien aikana kaupungin velka kasvaa huomattavasti, ja vuoteen 2027 mennessä kaupungilla on lähes 2,5 kertaa enemmän velkaa kuin nyt. Taloussuunnitelman mukaan lainakanta nousee noin 2 250 miljoonaan euroon, eli 3 195 euroa asukasta kohden vuoden 2027 loppuun mennessä. Lainakanta oli vuoden 2023 lopussa 906 miljoonaa euroa, joka oli 1 342 euroa asukasta kohden.

Kaupunki päättää lokakuussa, mihin rahaa ensi vuonna käytetään.

Jaa.
Exit mobile version