lauantai, 5 lokakuun

Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut luvat Koivusaaren edustan ruoppaamiseen ja rakentamiseen. Helsinki pohtii valittamista asiasta.

Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisen myöntämät lupapäätökset Koivusaaren edustan ruoppaamisesta ja rakentamisesta Helsingissä.

Helsingin kaupunki sai vesilain mukaisen luvan aluehallintovirastolta vuonna 2021.

Nyt hallinto-oikeus palauttaa asian uudelleen aluehallintoviraston käsiteltäväksi ja vaatii YVA-lain eli ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaista menettelyä.

Aikoinaan lupapäätöksestä valitti ainakin kahdeksan lauttasaarelaista taloyhtiötä, Lauttasaari-seura, HKL-kesämajayhdistys ja Suomen saunaseura.

Valituksissa vaadittiin muun muassa aluehallintoviraston päätösten kumoamista, lupahakemusten hylkäämistä ja hankkeen vaikutusten arviointia YVA-lain mukaisesti.

Vaasan hallinto-oikeus käsittelee koko maan ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaiset lupa- ja hallintopakkoasiat.

Asiasta uutisoi torstaina Helsingin Sanomat.

Helsinki mahdollisesti valittaa päätöksestä

Helsingin rakentamisesta vastaavan apulaispormestarin, vihreiden Anni Sinnemäen mukaan hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa Koivusaaren mahdollisen rakentamisen viivästymistä.

Kaupunki ryhtyy laatimaan hallinto-oikeuden edellyttämää ympäristövaikutusten arviointia.

– On hyvin mahdollista, että kaupunki myös valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Samaan aikaan kuitenkin tehdään hallinto-oikeuden edellyttämää ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa.

Sinnemäen mukaan korkeimman hallinto-oikeuden eli KHO:n kanta voisi olla hyvä saada kaupungin tulevaisuutta ajatellen selventämään oikeudellisia ratkaisuja. Koivusaaren asemakaava on jo lainvoimainen.

Valituskirjelmä korkeimpaan hallinto-oikeuteen on jätettävä viimeistään 9. elokuuta.

Koivusaaren jälkeen Helsingissä ei ole enää tehty yhtä laajoja merentäyttösuunnitelmia. Herkällä rannikkoalueella meren täyttöön liittyy Sinnemäen mukaan paljon haasteita.

– Koivusaarta alettiin suunnitella 2000-luvun alkupuolella, joten vaatimukset ja lainsäädäntö ovat hyvällä tavalla kiristyneet siinä, mitä edellytetään esimerkiksi meren hyvän tilan saavuttamiselta.

Apulaispormestarin mukaan on hyvä tilanne arvioida suunnitelmia siltä pohjalta, että meren tila ei heikkene ja vedet pysyvät hyvässä tilassa.

Koivusaaren suunnitelmilla vuosien tausta

Helsingin kaupunki haki heinäkuussa 2018 vesilain mukaista lupaa ruoppauksille, ruoppausmassojen meriläjitykselle ja -täytöille, rantarakenteiden toteuttamiselle sekä johtojen ja putkien siirroille.

Lisäksi kaupunki haki ympäristölupaa hyödyntää jätemateriaaleja täytöissä Koivusaaren pohjois-, itä- ja länsipuolella.

Aluehallintovirasto myönsi luvan, ja kaupunki sai luvan myös aallonmurtajien, laitureiden ja rantarakenteiden purkamiseen sekä uusien rantarakenteiden ja aallonmurtajan rakentamiseen.

Hallinto-oikeus katsoo, että hanke on sekä ruoppaus- ja täyttömassojen määrän että ruopattavan alueen ja täytettävän alueen pinta-alojen suhteen laajamittainen ja poikkeaa tavanomaisesta rakentamistoiminnasta. Lisäksi täyttöalue on korkea ja huomattavan suuri suhteessa Koivusaaren nykyiseen pinta-alaan.

Helsingin hakemilla muutoksilla Koivusaaren pinta-ala olisi kasvanut nykyisestä yli kaksinkertaiseksi, 17 hehtaarista 35 hehtaariin.

Hallinto-oikeuden mukaan Koivusaari kuuluu tiheään asuttuun Lauttasaaren kaupunginosaan ja sen lähiympäristössä on useita asuinkerrostaloja, joten vaikutukset kohdistuvat suureen väestömäärään.

Suurimmat ihmisiin kohdistuvat vaikutukset ovat melu- ja pölypäästöt sekä virkistyshaitat.

Neljä vuotta sitten Koivusaareen aiottiin rakentaa asuntoja noin 5 000 ihmiselle. Työpaikkoja meren äärelle kaavailltiin 3 000–4 000.

Uusi alue on ollut työn alla vuosia. Kymmenen vuotta sitten Koivusaareen esitettiin asuntoja ja työpaikkoja 10 000 ihmiselle.

Jaa.
Exit mobile version