sunnuntai, 19 toukokuun

Helsingin Uimastadionilla koulutetaan parhaillaan henkilökuntaa sunnuntaina alkavaa kautta varten.

Anna Horppu,

Olli-Pekka Kursi

Asiakkaiden on varauduttava tavanomaista viileämpään veteen Helsingin Uimastadionilla, joka aukeaa kävijöille äitienpäivänä. Kyseessä on yksi Helsingin suosituimmista liikuntapaikoista.

Normaalisti altaiden vesi on 27 asteista. Laitosmestari Jari Itkonen arvioi, että veden lämpötila on sunnuntaina noin 22–24 asteista.

Viileämpi vesi johtuu ison altaan putkirikosta, joka tapahtui viime viikolla. Tällä hetkellä iso allas odottaa tyhjänä täyttämistään.

Itkonen kertoo, että korvaava, riittävän kookas varaosa löydettiin Italiasta. Hän uskoo että allasta päästään täyttämään keskiviikkona.

– Nyt vaikuttaa ihan positiiviselta. Suuren vesimassan lämmittäminen kuitenkin kestää oman aikansa. Myös sää vaikuttaa lämmittämiseen – nyt on ollut lähestulkoon pakkasöitä.

Hyppy- ja lastenaltaassa on kuitenkin jo vettä ja veden lämmitys on käynnissä.

Avajaisviikolla henkilökunnalle riittää paljon tekemistä. Tiimiesihenkilö Jenni Lainekivi kertoo, että uusia kesätyöntekijöitä perehdytetään parhaillaan ja heille opetetaan erilaisia käytännön asioita.

– Osa on uusia työntekijöitä, osa on ollut aiemminkin. Laitosmiesten ja esihenkilöiden lisäksi täällä työskentelee kassatyöntekijöitä, uinninvalvojia sekä siivous- ja kunnossapitotyöntekijöitä.

Laitosmestari työtehtävät ovat altaiden alapuolella

Tiistaiaamulla työntekijöille pidettiin myös pelastusharjoitus. Hengenpelastuskouluttaja Anne Hiltunen kertoo, että harjoituksessa kerrataan erilaisia taitoja pian alkavaa kautta varten.

Työntekijät harjoittelevat muun muassa vesipelastusta ja sukeltamista.

Hiltusen mukaan yksi tyypillisimmistä pelastustilanteista liittyy kuitenkin saunaan.

– Liian kovien löylyjen ottaminen voi johtaa pyörtymiseen.

Toisin kuin monet muut Uimastadionin työntekijät, laitosmestari Jari Itkonen viettää suuren osan työpäivistään uima-altaiden alapuolella maan alla.

Ison altaan, hyppyaltaan ja lastenaltaan alla kulkee runsaasti mutkittelevia käytäviä. Tekniikka on vanhaa, koska Itkosen mukaan tilat on peruskorjattu viimeksi 90-luvulla.

Itkonen kertoo, että teknisessä tilassa sijaitsee erilaisia putkia, jotka liittyvät muun muassa altaiden puhdistukseen. Kun irtolika on puhdistettu, uimaveden kloori- ja pH-tasot katsotaan kuntoon. Puhdas vesi syötetään takaisin altaaseen.

Itkosen mukaan veden mukana kulkeutuu erilaista irtolikaa kuten hiuspinnejä tai hiuksia. Myös purukumi on laitosmestarille riesa.

– Se tarttuu allasimurin liikkuviin osiin eikä sitä ole helppo irrottaa mistään materiaalista. Hiusten suhteen suosittelen kaikille uimalakin käyttämistä, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version