Helsingin kaupungin mukaan Esplanadin katukokeilusta otetaan opiksi. Monivuotiset kasvit aiottiin alunperinkin hyödyntää muualla, mutta jatkossa tiedottamista aiotaan parantaa.
Helsingin kaupunki suhtautuu lähtökohtaisesti myönteisesti kadunreunustojen ja puistojen kausikasvien antamiseen kaupunkilaisille.
Asia nousi esille, kun kaupunki siirsi Esplanadin kokeilun päätyttyä kasvit ja kalusteet Jätkäsaareen. Varastointipaikasta uutsoi Helsingin Sanomat.
Viherkunnossapidon tiimipäällikkö Anna-Mari Tiitinen-Kairi kertoo, että kausikasveja on annettu kaupunkilaisille, jos he ovat olleet paikalla, kun niitä on nostettu ylös. Esimerkiksi, kun kevätkukkia on vaihdettu kesäkukkiin.
– Kesäkukkien osalta se on vähän haaste, sillä ne ovat harvoin enää hyväkuntoisia siinä vaiheessa, kun ne nostetaan ylös.
Luovuttamista ei kuitenkaan ole markkinoitu. Stara on pitäytynyt siinä, että ohikulkijat huomaavat, kun kausikasveja nostetaan, ja silloin he ovat yleensä saaneet ottaa niitä.
– Jos lähtisimme markkinoimaan, että nyt Stara nostaa kesäkukkia, olisi vähän kurja, jos joku lähtisi varta vasten hakemaan niitä eikä kasveja riittäisikään kaikille.
Esplanadin katukokeilussa kaupunki aikoi kuitenkin säästää itse esimerkiksi oliivipuut ja muut monivuotiset kasvit.
Tiitinen-Kairin mukaan kasvit vietiin väliaikaisesti varastoalueelle, josta osa siirrettiin kaupunginpuutarhalle. Lisäksi joukossa oli yksivuotisia kasveja, joiden kausi oli jo ohi.
Esplanadin kokeilusta olisi pitänyt tiedottaa paremmin
Staran ja kaupunkiympäristön toimialan olisi Tiitinen-Kairin mielestä pitänyt ennakoida paremmin sitä, kuinka paljon Esplanadin kasvien kohtalo kiinnostaa kaupunkilaisia.
Kaupunki oli tiedottanut etukäteen, että monivuotiset kasvit, kuten palmut, istutetaan ensi vuonna uusiin kohteisiin.
– Mutta töiden touteutusvaiheessa olisi ilmeisesti pitänyt tiedottaa paremmin, että ne ollaan siirtämässä talvehtimaan. Lisäksi käsittääkseni osassa kasveista oli myös tauteja, joten senkin olisi voinut tietysti kertoa etukäteen.
Tiitinen-Kairi kokee, että keskustelu Esplanadin tapauksessa lähti väärään suuntaan. Esimerkiksi Helsingin Sanomien mielipideosastolla kaupungin toimet herättivät kritiikkiä, ja kasvien siirtäminen varastoalueelle tulkittiin kertakäyttökulttuuriksi.
Tiitinen-Kairin mielestä kaupunki toimii vastuullisesti, eikä sen tavoitteena ole haaskata verorahoja tai hävittää hyväkuntoisia kasveja.
– Ylipäänsäkin pyritään hyödyntämään kaikki mahdolliset kasvit ja tarvittaessa, jos se on mahdollista, antamaan niitä myös kaupunkilaisille.
Kaupunki ottaa Tiitinen-Kairin mukaan varmasti opiksi tapahtuneesta ja ennakoi seuraavan kesäkadun tiedottamista paremmin. Hän ei ole itse ollut mukana Esplanadin kokeilussa.
Helsingin kaupunki kasvattaa kesäkukat itse kaupungin puutarhalla.
Staran puutarhapalvelu kasvatti tänä vuonna 83 000 kesäkukkaa eri puolille Helsinkiä. Töölönlahden puistoon istutettiin 16 500 kasvia ja kesä-Esplanadille 7 000 kasvia.