lauantai, 2 marraskuun

Tulevaisuuden olympialaisia hakeneista kaupungeista puolessa ennustetaan olevan niin kuuma, ettei niissä voisi järjestää kisoja.

Pariisin olympialaisten ennustettiin etukäteen olevan kaikkien aikojen kuumimmat kesäolympialaiset.

Kaupungissa kärvisteltiin jopa 36 asteen lämpötilassa. Järjestäjät kärsivät myös sään ääri-ilmiöistä, kun rankkasateet saivat Pariisin viemärit tulvimaan ja ulostebakteerit saastuttamaan triatlonin uintipaikan Seinen.

Jos Pariisin olympialaiset todetaan kuumimmiksi, ne ovat ottaneet tittelin hyvin läheltä – nimittäin Tokion olympialaisilta vuonna 2021.

Tokion ennätyskuumissa olympialaisissa urheilijoita kuljetettiin pyörätuolilla pois kilpailupaikoilta lämpöhalvauksen takia. Monet huippu-urheilijat kertoivat tosissaan pelkäävänsä, että joku voi kuolla kuumuuteen kisoissa.

Pariisin olympialaisten kuumuudesta raportin tehnyt tutkija Jo Corbett huomautti, että koko olympialaisten merkitys uhreiluspektaakkelina voi laskea ilmastonmuutoksen takia, jos urheilijat eivät pysty kuumuuden takia parhaimpaansa.

Helsinki kauimpana riskirajasta

Yhdysvaltalaismedia CNN selvitti tutkijoiden Carbon Plan -järjestön datan perusteella, missä kesäolympialaiset voisi enää järjestää vuonna 2050.

Datassa otettiin huomioon lämpötilojen lisäksi ilmankosteus, tuulen nopeus, auringonvalon kulma ja pilvipeite, jotta lämpöolosuhteita ja kuumuuden kuormitusta keholle saataisiin arvioitua tarkemmin.

Vertailun perusteella aiemmin kesäolympialaisia isännöineistä kaupungeista hieman alle puolet ei voisi enää järjestää turvallisesti kisoja vuonna 2050.

St. Louisissa, Pekingissä, Rio de Janeirossa, Ateenassa, Roomassa, Tokiossa, Atlantassa, Soulissa, Barcelonassa, Brisbanessa ja Sydneyssä lämpötila ja ilmankosteus näyttävät ylittävän tuolloin rajan, jonka jälkeen urheilutapahtumia ei suositella järjestettävän.

Kisakelpoisina kaupunkeina sään puolesta pysyisivät Montreal, Melbourne, Los Angeles, Lontoo, Mexico City, Pariisi, Moskova, Berliini, Antwerpen, Berliini, München, Tukholma, Amsterdam ja Helsinki, joka on selvästi kauimpana riskirajasta.

Jo seuraavilla hakijoilla ongelmia

Tällä hetkellä haussa ovat vuoden 2036 kesäolympialaiset.

Julkisesti hakijoiksi on ilmoitettu Turkin Istanbul, Puolan Varsova, Chilen Santiago, Qatarin Doha, Intian Ahmedabad ja Indonesian vielä rakenteilla oleva uusi pääkaupunki Nusantara.

Näistä puolessa eli ainakin Dohassa, Nusantaran alueella ja Ahmedabadissa näyttäisi olevan luvassa järjestämisvuonna niin rajut lämpöolosuhteet, että urheilutapahtumien perumista suositellaan.

Istanbul on kriittisen kuumuuden rajoilla.

Rajan alle näyttävät jäävän siis vain Varsova ja Santiago, jota auttaa sen sijainti eteläisellä pallonpuoliskolla, jolla on talvi kesäolympialaisten aikaan.

Hakijoista Doha muistetaan myös yleisurheilun MM-kisoista vuonna 2019, jolloin maraton jouduttiin juoksemaan keskellä yötä, jotta urheilijat eivät tuupertuisi kuumuuteen ja ilmankosteuteen.

Varotoimista huolimatta yli 30 asteen lämmössä juostulla naisten maratonilla yli 40 prosenttia kilpailijoista keskeytti.

Talviolympialaiset pidettiin täysin tekolumella

Kesäolympialaisten lisäksi vaikeuksissa ovat talviolympialaiset, sillä on vaikeaa löytää tarpeeksi kylmiä paikkoja, joissa olisi myös tarvittavat puitteet valtavalle urheilutapahtumalle.

Kansainvälinen olympiakomitea on todennut, että tällä hetkellä talviolympialaiset voisi järjestää vain 15 maassa. Vuoteen 2040 mennessä joukon arvioitiin kutistuvan kymmeneen maahan.

Edelliset talviolympialaiset Pekingissä 2022 pidettiin jo käytännössä kokonaan tekolumella. Jonkin verran tekolunta käytettiin myös kolmissa edeltävissä talviolympialaisissa Vancouverissa, Sochissa ja Pyeongchangissa.

Jaa.
Exit mobile version