maanantai, 7 lokakuun

Helsingin Tukkutorilla sijaitsevan historiallisen pakastamon yrittäjät ovat joutuneet ikävään tilanteeseen. Kaupunki on irtisanonut pakastamon vuokrasopimukset.

– Tilanne on hyvin vakava meille ja muille alueen yrittäjille, joista moni on toiminut usean sukupolven ajan pakastamon asiakkaana, kertoo Lihatukku Veijo Votkinin toimitusjohtaja Asmo Votkin.

Hänen mukaansa kaikki yrittäjät ovat siirtäneet pakastetoimintansa pois Tukkutorilta ja osa yrityksistä on joutunut lopettamaan pakkasvarastointitoiminnot kokonaan.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto teki päätöksen pakastamolaitoksen liiketoiminnan lakkauttamisesta lokakuussa 2023 ja pakastamon vuokrasopimukset päättyivät syyskuun viimeinen päivä tänä vuonna.

Kaupungin omistama pakastamorakennus on palvellut alueen yrittäjiä vuodesta 1953. Siellä oli 150 vuokralaista.

Syy vuokrasopimusten irtisanomiseen on Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauerin mukaan pakastamon kylmäaineena käytettävä ammoniakki, joka on ympäristöriski sekä rakennuksen huono kunto.

– Pakastamolaitoksen korjausvelka oli jo niin mittava, ettei välttämättömiin korjauksiin investointi enää kannattanut, Bauer kertoo.

Hän sanoo, että sulkeminen oli vääjäämätöntä.

– Emme myöskään enää elä sellaisessa ajassa, jossa kaupungin tulisi omistaa pakastamokiinteistö sekä hallinnoida ja vuokrata sitä yrittäjille.

Kaupunkitilat hallinnoi kaupungin omistamia kiinteistöjä ja niiden vuokrasopimuksia Tukkutorin alueella. Se vastaa myös alueen kehittämisestä.

Bauer kertoo, että lisäksi vieressä olevilla asuntotonteilla ei olla voitu aloittaa asuntorakentamista pakastamossa olevan ammoniakin takia.

Helsingin kaupungille olisi voinut tulla tästä seuraamuksia, jos tilanne olisi vielä pitkittynyt.

Tukkutorin yrittäjät ovat laskeneet, että alueen yritysten liikevaihto on yli miljardi euroa vuodessa. Työpaikkoja alueella on noin 2 000. Alueella olevat yritykset palvelevat Helsingin keskustan sekä muiden alueiden ravintoloita, kahviloita, catering-yrityksiä, kioskeja, kauppoja, hotelleja ja toreja. Kuva: Olli Aimola / Yle

Toimitusajat venyvät, sanovat yrittäjät

Tukkutorin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja ja Kotileipomo Eromangan toimitusjohtaja Otto Lundström ei ole tyytyväinen pakastamon sulkemiseen.

Lundströmin mukaan monet yritykset ovat etsineet uusia kylmävarastointiratkaisuja muun muassa Vantaalta, Keravalta, Espoosta, Sipoosta ja jopa Oulusta. Osa pienistä yrityksistä on lopettanut toimintansa kokonaan, hän kertoo.

Yrittäjät pitävät sulkemista Lundströmin mukaan valitettavana ja olisivat toivoneet lisäaikaa toimia vanhassa pakastamossa siihen asti, kunnes uusi pakastamo olisi valmis.

– Pakastamo on ollut koko Tukkutorin toiminnan sydän. Yhteistoimintaa ja yritysten välistä synergiaa on rakennettu vuosikymmeniä. Yrittäjät ovat pystyneet hyödyntämään yhteistä logistiikkaa, kun kaikki ovat olleet samassa paikassa.

Yksi Tukkutorin pitkäaikaisista yrityksistä on Ayriäistukku. Toimitusjohtaja Tom Liemolan mukaan Äyriäistukku on siirtynyt Vantaalle ulkoisen pakkasvarastointipalveluja myyvän yrityksen asiakkaaksi.

Hän kertoo, että Helsingin keskustassa sijaitsevat ravintolat ovat aiemmin voineet luottaa siihen, että Tukkutorilta on saanut elintarvikkeita parhaimmillaan muutamassa tunnissa.

– Tämä heikentää palvelutasoamme, pidentää toimitusaikoja, kasvattaa reilusti kuluja ja näin nostaa myös valitettavasti hintoja asiakkaillemme, sanoo Liemola.

Nyt kun valtaosa kylmävarastoinnista sijaitsee Vantaalla, toimitusaika voi pidentyä pahimmillaan kaksi vuorokautta.

– Yrityksellämme oli pakastamossa yli 20 000 kiloa tavaraa, eli noin 200:n neliön vuokratila. Omissa tuotantotiloissa meillä on vain pieni käsipakkasvarasto, kertoo Tom Liemola. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Tavoitteena uusi pakastamo

Tukkutorin alueelle on suunniteltu uutta pakastamoa jo yli 20 vuoden ajan. Hankkeita on ollut useita, mutta niistä on luovuttu, koska kaupunki ja yrittäjät eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen kustannuksista.

Helsingin kaupungin asemakaavoituksen tiimipäällikkö Matti Kaijansinkon mukaan Tukkutorin alueella on vuodesta 2009 ollut voimassa oleva asemakaava, joka mahdollistaa uuden pakastamon rakentamisen.

– Viiteentoista vuoteen ei ole löytynyt rahoitusta tai rahoittajat ovat vetäytyneet hankkeista. Tilanne olisi jatkunut vielä seuraavatkin viisitoista vuotta, jos kaupunki ei olisi nyt sulkenut vanhaa pakastamoa, sanoo Kaijansinkko.

Hänen mukaansa kaupungin tahtotila on, että uusi pakastamo rakennetaan Tukkutorille yrittäjävetoisesti.

– Tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto on, että vanha pakastamo puretaan ja sen tilalle voidaan rakentaa uusi, kun rahoitus löytyy, jonka jälkeen rakennuslupaa voidaan hakea.

Rakennustyöt voisivat alkaa noin kahden vuoden päästä.

Hän on yhtä mieltä yrittäjien kanssa siitä, että Tukkutorin alueella on tärkeää olla pakastamo, jotta yrityksillä säilyy sujuva yhteistyö ja esimerkiksi keskustan ravintoloita pystytään palvelemaan paremmin.

– Etsimme parhaillaan alueen yrittäjien palkkaaman arkkitehdin kanssa ratkaisua uuden pakastamon rakentamiseksi Tukkutorin aluueelle, sanoo Helsingin kaupungin asemakaavoituksen tiimipäällikkö Matti Kaijansinkko. Kuva: Olli Aimola / Yle

Asmo Votkinin mukaan alueen yrittäjät ovat avoimia kaikille vaihtoehdoille ja rahoitusmalleille.

– Uuden pakastamon rakentamiselle on useampi sijoittajakandidaatti. Todennäköisin rahoitusvaihtoehto on, että osa rahoituksesta tulisi alueen yrittäjiltä ja osa ulkopuoliselta rahoittajalta, hän sanoo.

Tukkutorin yrittäjien maanvuokrasopimukset kaupungin kanssa ovat voimassa vuoteen 2036.

Jaa.
Exit mobile version