keskiviikko, 26 kesäkuun

Helsinkiläinen Ojasten perhe pääsi viikoksi kokeilemaan asumista pienessä kylässä Janakkalassa.

On aurinkoinen, lämmin päivä Janakkalan Vähikkälän kylällä. Yksi Suomen vanhimmista toiminnassa olevista kyläkouluista, Vähikkälän koulu, on saanut vieraita.

Helsinkiläinen Ojasten perhe on tutustumassa kouluun. Perheen vanhin tyttö, Inari, aloittaa koulun ensi syksynä. Vielä ei tiedetä missä, mutta perhe on suunnitellut maalle muuttoa jo muutaman vuoden.

Ojasten perhe oli yksi kolmesta Hämeen kylät ry:n asumiskokeiluun valituista. Kaksi muuta perhettä pääsi kokeilemaan asumista Hämeenlinnan Hauholla Alvettulan kylällä.

Yli sata perhettä eri puolilta Suomea haki tämän vuoden asumiskokeiluun hämäläiskyliin. Eniten hakijoita oli pääkaupunkiseudulta.

Äiti Saara Ojanen löysi Instagramista Hämeen kylät ry:n Polku kylään -asumiskokeilun ja perhe päätti hakea. Yllätys oli suuri, kun kutsu haastatteluun tuli.

– Tämä rauha on upeaa. On ollut hiljaista ja luontoa, ja kylän yhteisöllisyys on tehnyt vaikutuksen. Lapset ovat heti löytäneet kavereita ja sopeutuneet nopeasti, Saara Ojanen kehuu.

Isä Onni Ojanen on viettänyt lapsuutensa samankaltaisissa kylämaisemissa ja kyläkoulussa, joten tunnelma on tuttu entuudestaan.

– On jotenkin kotoisa tunnelma. Kyläläiset ovat ottaneet kivasti vastaan, ja paljon erilaista ohjelmaa on ollut.

Tällä hetkellä Ojasten viisihenkinen perhe asuu 53 neliön asunnossa Helsingissä. Asunto on myynnissä, ja kesän aikana perheen pitäisi tehdä päätös, mihin he asettuvat. Inarin koulu alkaa syksyllä.

Onni laskee, että Vähikkälästä saisi samalla hinnalla ainakin kolme kertaa enemmän neliöitä. Saaraa arveluttaa työmatkan pituus ja hän pohtii, olisiko mahdollista saada töitä lähempää, vaikka Hyvinkäältä.

– Pitää miettiä, mitkä asiat ovat tärkeitä. Ainahan nämä asiat ovat kompromisseja, Saara Ojanen pohtii.

Kuuntele alta, miten Ojasten perhe on Vähikkälässä viihtynyt.

Kylien haasteena vapaat asunnot ja tontit

Janakkalan Vähikkälän ja Hauhon Alvettulan kaltaisiin kyliin olisi tulijoita jonoksi asti, mutta vapaita kohteita ja tontteja on haastavaa löytää.

Hämeen Kylät ry:n kyläasiamies Elina Leppänen kertoo, että kyliltä tarvittaisiin yksityisiä maanomistajia, jotka voisivat myydä tontin sitä tarvitseville.

– Myös perikunnat, joilla on talo tyhjillään, voisivat harkita niiden myymistä tai vuokralle laittamista. Rakennukset menevät huonoon kuntoon, jos niissä ei asuta, Leppänen toteaa.

Leppänen nostaa myös esiin kylien elävänä pysymisen kannalta tärkeän asian.

– On surullista, että kunnat ovat kyllä hengessä mukana, mutta käytännön toimet puuttuvat kylien markkinoimiseksi. Siihen apua todellakin toivotaan.

Vähikkälän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sanna Uotila on muuttanut kylälle jo kahdesti. Kolmatta kertaa ei kuulemma tule.

– En aio lähteä täältä enää. Olen nyt sellaisessa paikassa, että toivottavasti olen ”forever”, hän naurahtaa.

Vähikkälän kyläyhdistys on tehnyt nyt kaksi asumiskokeiluhanketta Hämeen Kylät ry:n kanssa. Miten kovasti toivotaan, että nyt kylässä asumista kokeilevasta Ojasten perheestä tulisi uusia kyläläisiä?

– Jos he muuttaisivat tänne, niin totta kai se olisi hirveä plussa, mutta mitään painetta muuttamiseen asumiskokeilijoilla ei ole. Meistä on ihan superkiva tutustua heihin, he ovat todella mukavia ihmisiä. Toivottavasti jokin kontakti säilyisi, ja he tulisivat vaikka Puuhamaahan tai kesätapahtumaan, Uotila toivoo.

Kyläkoulun pihan jääkiekkokaukalosta kuuluu iloisia ääniä. Oppilaat ovat tehneet kaukalosta kesän ajaksi maneesin keppihevosille.

Jaa.
Exit mobile version