sunnuntai, 30 kesäkuun

Luvassa on ukkosta, ukkospuuskia, reiluhkosti sateita ja lämpötilat niiavat paikoin pariinkymmeneen asteeseen.

Helteet jatkuvat suuressa osassa Suomea huomisen torstain ja perjantain ajan, mutta jo perjantai-illasta alkaen lännestä saapuu laaja matalapaine. Se pyyhkäisee Suomen yli ja tuo reiluja sateita, ukkosta, ukkospuuskia ja myräkkää. Lämpötilat laskevat usean asteen.

Vielä huomenna torstaina Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat helteiset ja vaihtelevat 25–30 asteen välillä. Lähes koko maassa on poutaa ja aurinkoista. Ilmatieteen laitos varoittaa lähes puolta Suomea helteestä ja erittäin tukalasta helteestä varoituksen saavat Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Savo ja Etelä-Karjala.

Perjantaina päivä on edelleen helteinen lähes koko maassa, ja erittäin tukalasta helteestä varoitetaan vielä edellisten lisäksi Kanta-Hämettä ja Pirkanmaata.

Illalla tilanne muuttuu radikaalisti, kertoo Ylen meteorologi Aleksi Lohtander.

Lohtanderin mukaan Brittein saarilta tulee Norjan ja Ruotsin yli laaja matalapaine, joka ajaa helteet edeltään.

– Luvassa on ihan myräkkää, ukkosia ja ukkospuuskia. Sataa voi paikoin noin 20 millimetriä. Läntisillä merialueilla ja Perämerellä voivat tuulet nousta puuskissa myrskylukemiin ja maa-alueilla on puuskaista tuulta, Lohtander kuvaa tulevaa. Lämpötilat laskevat noin parinkymmenen asteen tienoille, mutta paikoin voi olla lauantainakin hellettä.

Lohtanderin mukaan myräkän ylipyyhkäisyn ajankohtaan on liittynyt hyvin paljon epävarmuutta, ja sade-alueen sijainti on heitellyt paikasta toiseen. Tällä hetkellä ennustemalleilla alkaa olla suurilta osin konsensus ajoituksen osalta.

Ennusteen ajankohta tarkentuu koko ajan, mutta juoni on selvä: viikonvaihde pyyhkäisee laajat helteet saapuessaan. Paikoin voi kuitenkin olla vielä hellettä, jolloin helleputki teknisesti jatkuu.

Jaa.
Exit mobile version