Suomalaiskomissaari Henna Virkkusen salkku on asettanut hänet tapahtumien keskipisteeseen, kun somejätit ja EU:n sääntely ottavat yhteen.
Rikhard Husu,
Veikko Eromäki
EU:n tuoreen digikomissaarin Henna Virkkusen mukaan EU voi asettaa Elon Muskin X-viestipalvelulle merkittäviä sakkoja ja rangaistuksia, jos alusta ei täytä unionin vaatimuksia.
Teknologiamiljardööri Musk on aiheuttanut EU:ssa hämminkiä arvosteltuaan valtaapitäviä eurooppalaispoliitikoita viime viikkoina. Viimeksi eilen moni järkyttyi Saksassa, kun Musk haastatteli äärioikeistolaisen AfD:n varapuheenjohtaja Alice Weidelia X:ssä.
EU:n teknologisesta omavaraisuudesta, turvallisuudesta ja demokratiasta vastaava komissaari Virkkunen muistuttaa, että Muskin ja X:n on noudatettava EU:n lakeja ja sääntöjä siinä missä kaikkien muidenkin.
– Euroopassa kaikilla on sanan- ja mielipiteenvapaus. X:llä on kuitenkin erityinen, laistamme tuleva velvollisuus arvioida ja vähentää vaalijärjestelmiimme ja kansalaiskeskusteluumme liittyviä systeemisiä riskejä, Virkkunen sanoo.
EU:n lainsäädännön mukaan alustojen on muun muassa varmistettava, että tiettyjä poliittisia näkemyksiä ei suosita toisten kustannuksella. Lähtökohtana Euroopassa on, että verkon tulee olla oikeudenmukainen ja turvallinen ympäristö. Virkkusen mukaan kaikilla alustoilla on haasteensa tämän suhteen.
Henna Virkkunen toteaa videolla, että EU voi asettaa merkittäviäkin rangaistuksia X:lle.
Varooko EU Trumpia?
Elon Musk on paitsi miljardööri myös Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin läheinen liittolainen. Voiko EU päästää Muskin ja Metan toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin liian helpolla, koska heidän härnäämisensä voisi suututtaa myös Trumpin?
Virkkusen mukaan näin ei ole. Hän muistuttaa, että X on jo EU:n tutkinnan kohteena. Tässä selvitetään, täyttääkö alusta EU:n vaatimukset.
– Jos näin ei ole, seurauksena voi olla aika merkittäviäkin sakkoja ja rangaistuksia, Virkkunen sanoo.
Lisäksi komissio tapaa tammikuussa digijättien edustajia keskustellakseen siitä, miten näiden pitää toimia mahdollisen vaalivaikuttamisen suhteen EU-alueella.
EU-parlamentin mepit ovat kritisoineet EU:ta myös siitä, ettei komissio hyödynnä kaikkia niitä kattavia toimivaltuuksia, jotka EU:n digipalvelusäädös sille suo.
Virkkusen mukaan on totta, että säädös on melko uusi, ja isot somealustat tulivat sen piiriin vasta syyskuussa.
– Mutta hyvin pian sen jälkeen komissio aloitti nämä selvitykset nähdäkseen, kuinka alustat täyttävät lain vaatimukset, Virkkunen sanoo.
Virkkunen vakuuttaa, että EU:n sääntöjä tullaan soveltamaan kaikilta osin.