tiistai, 21 toukokuun

Hinkuyskää tulee epäillä oireiden perusteella ja jos lisäksi on tiedossa mahdollinen kontakti hinkuyskäpotilaaseen.

Varsinais-Suomen alueella, erityisesti Turussa ja sen lähikunnissa, on todettu lisääntyneesti hinkuyskätapauksia kouluikäisillä 10–14 -vuotiailla, heidän sisaruksillaan sekä nuorilla aikuisilla.

Osa tapauksista on liittynyt liikuntaharrastejoukkueisiin, kerrotaan Varhan tiedotteessa.

Hinkuyskää aiheuttaa Bordetella pertussis -bakteeri. Taudinkuvaan kuuluu puuskittainen ja pitkittynyt yskä. Hinkuyskä on vaarallinen alle vuoden ikäisille. Heille infektio vaikeuttaa hengittämistä, ja heillä ei vielä ole riittävää rokotuksen antamaa suojaa.

Tikkunäyte tarvitaan toteamiseen

Hinkuyskää tulee epäillä oireiden perusteella ja jos lisäksi on tiedossa mahdollinen kontakti hinkuyskäpotilaaseen.

Hinkuyskää hoidetaan sen alkuvaiheessa antibioottikuurilla. Lisätartuntojen ehkäisemiseksi kouluun ja harrastuksiin voi palata vasta viiden vuorokauden kuluttua antibiootin aloituksesta.

Hinkuyskä voidaan diagnosoida terveysasemalla ja lääkäriasemilla nenänielusta otettavalla tikkunäytteellä.

– Jos alle 16-vuotias lapsi on altistunut hinkuyskälle ja hänellä epäillään sen jälkeen oireiden perusteella hinkuyskää, perhe voi kysyä toimintaohjeita esimerkiksi terveysasemien neuvontapuhelimesta, kertoo lasten infektiolääkäri Paula Tähtinen.

Jos altistumista ei ole tiedossa, tavallista flunssaa ei kuitenkaan tarvitse heti epäillä hinkuyskäksi. Myös erilaisia virusinfektioita on edelleen liikkeellä.

Epätietoiset imeväisikäisten perheet voivat olla yhteydessä TYKSin lasten päivystykseen tutkimusten järjestämiseksi.

Jaa.
Exit mobile version