lauantai, 12 lokakuun

Pahimmillaan myrskytulvat täyttävät vedellä kokonaisia kaupunkeja, irrottavat taloja ja vievät ihmisiä mukanaan.

Viimeisimmän hurrikaani Miltonin tuhoja aletaan vasta kunnolla kartoittaa, mutta Atlantin hurrikaanikautta on jäljellä vielä puolisentoista kuukautta. Tyypillisesti hurrikaanikausi päättyy marraskuun loppuun mennessä.

Floridaa piesseen Miltonin pelättiin nostavan tullessaan valtaisat, jopa 4,5 metriä korkeat myrskytulvat. Tulvat jäivät odotettua pienemmiksi, ja Miltonkin on jo jatkanut merelle.

Yhdysvaltain ilmatieteen laitos kertoo, että alustavien mittausten mukaan vedenpinta nousi Miltonin aikana osassa Floridaa jopa kolmeen metriin normaalista. Vain viikkoja aikaisemmin myös tuhoisa hurrikaani Helene nosti meriveden pintaa useilla metreillä.

Hirmumyrskyjen aikana tuulet puhaltavat hengenvaarallisella nopeudella, mutta niiden aiheuttavat myrskytulvat voivat olla tuuliakin vaarallisempia.

Yhdysvalloissa myrskytulvat ovat suurin kuolemanaiheuttaja hurrikaanien aikana, kertoo Yhdysvaltojen ilmatieteen laitos.

Näin myrskytulvat syntyvät

Ylen meteorologi Aleksi Lohtander valaisi torstaina Ylen aamussa, miten myrskytulvat syntyvät hirmumyrskyjen aikana.

Niiden takana on kaksi tekijää: tuuli ja ilmanpaine.

Voimakas tuuli kerää vettä mereltä ja työntää vesimassoja kohti rannikkoa. Ilmanpaine on puolestaan matala hurrikaanin keskuksessa.

– Siinä on vähemmän ilmaa päällä painamassa. Se nostattaa veden pintaa, Lohtander kertoi.

Myrskytulvan vaikutus kertaantuu, mikäli se osuu yhteen päivittäisen nousuveden kanssa.

Hurrikaani Milton toi mukanaan myös rankkasateita. Floridan länsirannikolla sijaitsevan St. Petersburgin sademäärä oli keskiviikkona ennätyksellinen, reilut 46 senttimetriä.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että myös Suomessa satoi keskiviikkoisena myräkän aikana runsaasti. Silloin vuorokauden suurin vesimäärä mitattiin Espoon Tapiolassa: 52,7 millimetriä. Silti se on vain reilu kymmenesosa Miltonin rankkasateista.

Tällaista tuhoa myrskytulvat saavat aikaan

Hirmumyrskyissä kaupunkien vedenpaisumukset johtuvat pääasiassa myrskytulvista. Ne voivat aiheuttaa merkittäviä vahinkoja rakennuksille ja infrastruktuurille rannikolla ja sisämaassa.

Hurrikaanien aikana myrskyvedet tulvivat kaduille ja rakennuksiin, irrottavat taloja maasta ja vievät mukanaan ihmisiä ja vaarallista irtoromua.

Jo 15 senttimetriä korkea tulva riittää kaatamaan aikuisen ihmisen ja 30 senttimetriä korkea tulvavirta pyyhkäisee mukaansa henkilöauton. Noin 1,5 metrin korkeudessa tulva nielaisee jo koko auton alleen.

Etenkin Meksikonlahden ja Atlantin rannikoiden hurrikaanialueet ovat merenpintaan nähden erittäin matalalla. Siksi hurrikaanien nostattamat myrskyvuokset tekevät niiden asuinalueilla merkittävää tuhoa, kertoo Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimuslaitos NOAA.

Floridaan povattu 4,5 metrin myrskyvuoksi olisi riittänyt ahmaisemaan alleen kokonaisia omakotitaloja, varoitti Tampan kaupungin pormestari Jane Castor alkuviikosta. Pahin skenaario ei toteutunut, mutta Milton jätti silti jälkeensä tulvatuhoja.

Lähteet: Noaa.gov, weather.gov, CNN

Jaa.
Exit mobile version