Hyvinvointialueiden ostojen vähentäminen tuo vaikeuksia yksityisille hoivakodeille. Pirkanmaan Juupajoella iäkkäitä vanhuksia siirretään nyt lähikuntiin konkurssin takia.
Pirkanmaalla Juupajoella toimiva hoivakoti Kortekoti lopettaa konkurssin takia. Yksityisen hoivakodin kymmenkunta iäkästä asukasta siirretään muualle hoitoon tällä ja ensi viikolla.
Hoivakotien konkurssit ovat olleet Suomessa harvinaisia, mutta hyvinvointialueiden säästöt asettavat niille nyt entistä enemmän painetta.
Pirkanmaan käräjäoikeudesta selviää, että taustayhtiö Hulipaskylän Hoivapalvelut oy on haettu konkurssiin työeläkeyhtiö Varman aloitteesta.
Kortekoti on oikeuden mukaan Varmalle velkaa työeläkemaksuja yli 80 000 euroa. Yrittäjä Antti Kortesuo kertoo, että velkaa on yhteensä noin 150 000 euroa.
– Se on pieni summa verrattuna perustamiskustannuksiin, jotka olivat miljoonan.
Kortesuo toivoi viimeiseen asti, että yritys olisi päässyt velkasaneeraukseen, jolloin asukkaiden ei olisi tarvinnut muuttaa ja henkilökunta olisi saanut pitää työnsä.
Yrittäjä kertoo ehdottaneensa vielä uutta ratkaisua, mutta oikeus päätyi konkurssiin, koska yritys oli maksukyvytön.
Asukkaille kerrotaan vasta, kun paikka on varma
Hoivakodissa on Kortesuon mukaan viime aikoina ollut kymmenkunta asukasta, joista kaksi on 97-vuotiaita ja muut hiukan nuorempia.
Yrittäjä ihmettelee, miksi asukkaat siirretään pikavauhtia muihin kuntiin. Kortesuon mukaan henkilökunta on ollut tästä tuskissaan.
– Karu totuus on, etteivät asukkaat selviä muutosta. Se on raju juttu, Kortesuo väittää.
Osa asukkaista ei tiedä välttämättä siirrosta. Kortesuon mukaan asukkaille kerrotaan muutosta vasta, kun siirtopaikka on varma. Näin toimitaan siksi, ettei heikossa kunnossa oleville vanhuksille tule liikaa stressiä ja pelkoa siitä, että he jäävät kodittomiksi.
Asiakkaita ei riittänyt
Kortekodissa on ollut enimmillään noin 20 vanhusta. Yrityksen talousvaikeudet johtuvat Kortesuon mukaan siitä, ettei se saanut riittävästi asiakkaita pörssiyhtiöltä tai hyvinvointialueelta.
Juupajoen kunta ulkoisti kymmenen vuotta sitten sote-palvelunsa pörssiyhtiö Pihlajalinnalle. Näin on tehnyt moni muukin kunta.
– Meistä tuli Pihlajalinnan alihankkija, Kortesuo sanoo.
Sen jälkeen asiakkaita ei tullut enää yhtä paljon Kortekotiin. Yrittäjä olisi jo tuolloin lopettanut, mutta hän odotti Pirkanmaan hyvinvointialueen tuovan enemmän asiakkaita. Toisin kävi. Hyvinvointialue vetosi Kortesuon mukaan entisiin sopimuksiin, eikä uusia asukkaita tullut.
Pirkanmaan hyvinvointialueen ohjeiden mukaan vanhukselle pitää etsiä paikka ensisijaisesti hyvinvointialueen omasta palvelutuotannosta.
Pirha: siirrot tällä ja ensi viikolla
Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha vastaa nyt vanhusten siirrosta. Hyvinvointialue vastasi Ylen kommenttipyyntöön lyhyesti sähköpostilla viestinnän välityksellä.
Pirhasta vahvistetaan, että Kortekodissa on nyt yhdeksän asiakasta, joista suurin osa on Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkaita ja loput toiselta hyvinvointialueelta.
Jokaiselle järjestyy asumispalvelu Pirkanmaan hyvinvointialueen mukaan myös jatkossa. Siirrot uusiin yksiköihin tapahtuvat pääosin tämän ja ensi viikon aikana, todetaan sähköpostivastauksessa.
– Asukkaan siirtyminen toiseen asumisen palvelun yksikköön suunnitellaan huolella yhdessä lähettävän ja vastaanottavan tahon kanssa. Asukasta ja hänen läheistään kuullaan huolella ja kysytään, mitä toiveita asukkaalla muuttoonsa liittyy. Heille samalla kerrotaan, miten siirtyminen uuteen kotiin toteutetaan, Pirha vastaa kysymykseen siirron toteuttamisesta.