keskiviikko, 23 lokakuun

Saaristomeren kalastajat toivovat saalismäärän noston saavan jatkoa. Pohjanlahdella nykyistäkään kiintiötä ei saada kalastettua.

Hannu Vähämäki,

Mari Siltanen,

Ensio Karjalainen

Ammattikalastajat suhtautuvat ristiriitaisin miettein EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston tekemään päätökseen silakan kalastuskiintiön nostosta. Saaristomerellä ja Suomenlahdella nousu on ensi vuonna 108 prosenttia sekä Pohjanlahdella 21 prosenttia.

Saaristomeren ammattikalastajien puheenjohtajan Olavi Sahlstenin mielestä päätös on oikeansuuntainen kiintiöiden usean vuoden laskun jälkeen, mutta lisäys olisi voinut olla suurempikin.

– Vaikka prosenttiluku kuulostaa suurelta, kilomäärien osalta luku on vaatimaton. Aika alhaisista lukemista lähdetään liikkeelle.

Sahlstenin mielestä päätöksenteon ailahtelevuus on aiheuttanut kalastajissa epäuskoa koko järjestelmää kohtaan. Toiveissa on, että jatkossa kiintiöiden nostoa jatketaan pitkäjänteisesti.

– Nyt noustaan aallonpohjasta hieman ylöspäin. Pakolliset pienemmät investointitarpeet pystytään ehkä toteuttamaan.

Sahlsten ei usko silakkakiintiön nostolla olevan merkittävää vaikutusta kuluttajahintoihin.

Silakkakanta ei kärsi saalismäärän nostosta

Kotkalaiset kalastajat iloitsevat silakkapäätöksestä. Holger Sjögren on keskittynyt miehistönsä kanssa kalastamaan juuri silakkaa Suomenlahdella vuosikymmenien ajan.

– Päätös kuulostaa todella hyvältä, parempaa ei voi ollakaan, toteaa Sjögren.

Sjögrenin mielestä kiintiö on ollut aivan liian pieni. Silakkaa menee kaupaksi erittäin hyvin.

Myös kalastaja Antero Halonen kiittää kiintiömuutosta. Hänen ja Holger Sjögrenin kokemuksen mukaan Suomenlahden silakkakanta ei kärsi saalismäärän nostosta.

– Olemme ainoa alus joka kalastaa silakkaa troolaamalla itäisellä Suomenlahdella. Silakkaa riittää hyvin yli tarpeen, Sjögren sanoo.

Kiintiön nosto herättää ihmetystä

Oululainen kalastaja, Perämeren Trooli Oy:n toimitusjohtaja Santtu Halonen ei pidä silakkakiintiön kasvattamista perusteltuna Pohjanlahden osalta.

– Tänäkään vuonna emme saa pyydettyä Pohjanlahden silakkakiintiötä kokonaan. En ymmärrä, miksi sitä pitää nostaa. Hieman hölmö päätös.

Sen sijaan Itämeren silakkakiintiön nostamisen Halonen ymmärtää, sillä siellä kiintiöt on hänen mielestään saatu kalastettua.

Santtu Halosen mukaan viime vuoden päätös silakkakiintiöiden pienentämisestä Pohjanlahdella oli oikean suuntainen.

– Nyt mennään taas toiseen suuntaan. Eihän kukaan vielä tiedä, miten viime vuoden päätös vaikuttaa asetettuihin tavoitteisiin.

Jaa.
Exit mobile version