lauantai, 12 lokakuun

Käräjäoikeuden tuomioon muutoksia hakevat syyttäjä, kuolleen lapsen äiti, lapsen biologinen isä ja lapsen isoäiti.

Joensuussa viime vuoden kesäkuussa tapahtunut pikkulapsen väkivaltainen kuolema etenee hovioikeuden käsittelyyn marraskuussa. Itä-Suomen hovioikeudesta kerrotaan Ylelle, että tapauksen käsittelylle on varattu kolme päivää 26.–28. marraskuuta. Istunnot käydään Kuopiossa.

Hovioikeus käsittelee syyttäjän, lapsen kuolemasta tuomitun äidin, lapsen biologisen isän sekä lapsen isoäidin valitukset käräjäoikeuden tuomiosta.

4-vuotias lapsi löytyi kuolleena kotoaan Joensuun Rantakylässä. Hänellä oli laajoja palovammoja ja mustelmia.

Isäpuolen vankeustuomio sai lainvoiman jo aiemmin

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi helmikuussa äidin ja isäpuolen. Isäpuoli Sebastian Simon Daniel Halonen tuomittiin seitsemäksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä huumausainerikoksesta ja yllytyksestä varkauteen.

Halosen osalta käräjäoikeuden tuomio sai lainvoiman kesäkuussa.

Lapsen äiti Muusa Tuulia Katariina Rissanen tuomittiin käräjäoikeudessa ehdottomaan vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi törkeästä kuolemantuottamuksesta, varkaudesta ja huumausainerikoksesta.

Rissanen vaatii, että hovioikeus hylkää syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta ja kaikki siihen liittyvät muut vaatimukset. Lisäksi hän katsoo, että vankeusrangaistusta on alennettava ja se on muutettava ehdolliseksi. Kolmanneksi äiti vaatii, että hänet on vapautettava välittömästi.

Aluesyyttäjä Osmo Manninen puolestaan vaatii, että lapsen äiti tuomitaan myös pahoinpitelyrikoksesta ja hänen vankeusrangaistustaan korotetaan.

Syyttäjän mielestä äidin toiminta myötävaikutti lapsen kuolemaan, vaikka lapsen vammat olivat isäpuolen aiheuttamia. Syyttäjän mukaan äiti laiminlöi velvollisuutensa ryhtyä riittäviin toimiin, vaikka hän oli tietoinen lapsen kärsimyksestä.

Syyttäjä korostaa, että lapsen äidillä on ollut erityinen huolenpito- ja suojaamisvelvollisuus pientä lastaan kohtaan.

Lapsen biologinen isä ja isoäiti vaativat korvauksia

Hovioikeus käsittelee myös kuolleen lapsen biologisen isän ja lapsen isoäidin valitukset. Lapsen biologinen isä vaatii, että lapsen äiti on tuomittava törkeästä pahoinpitelystä ja että hänen rangaistustaan korotetaan.

Lisäksi biologinen isä vaatii äidiltä 15 000 euron korvausta lapsen kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi aiemmin biologisen isän korvausvaatimukset. Oikeus katsoi, että isä oli jäänyt lapselleen etäiseksi eikä siksi ollut vahingonkorvauslain mukaan oikeutettu korvauksiin.

Kuolleen lapsen isoäidin valituksessa on kyse korvauksista. Isoäiti katsoo, että hän on ollut tiiviisti mukana lapsen elämässä ja on siksi oikeutettu saamaan korvauksia kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä. Isoäiti vaatii, että hovioikeus määrää lapsen isäpuolen maksamaan isoäidille yli 26 000 euron korvaukset.

Käräjäoikeus hylkäsi aiemmin isoäidin korvausvaatimukset. Oikeuden mukaan isoäiti ei kuulu korvaukseen oikeutettujen piiriin, koska hän ei ole asunut samassa taloudessa lapsen kanssa.

Jaa.
Exit mobile version