sunnuntai, 27 lokakuun

Rovaniemen hovioikeus muutti Oulun käräjäoikeuden kahden vuoden takaisen päätöksen.

Rovaniemen hovioikeus on tuominnut Oulun poliisilaitoksen poliisin tietosuojarikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 20 päiväsakkoon.

Tutkinnanjohtajana työskennellyt poliisi oli useasti katsellut Oulun poliisilaitoksen Patja-järjestelmässä rikosilmoitusta, joka koski liikenneonnettomuustapausta, jossa hänen puolisonsa oli osallisena.

Syyttäjän mukaan hän oli hankkinut järjestelmästä tietoja tapauksessa osallisena olleesta henkilöstä ja ottanut tähän yhteyttä. Lisäksi hänen puolisonsa oli ollut tähän yhteydessä. Hän ei ollut tapauksessa tutkinnanjohtajana tai tutkijana.

Poliisi kiisti, että olisi hankkinut Patja-järjestelmästä asianomistajaa koskevia tietoja, vaan oli saanut tiedot toista kautta. Hänen mukaansa hän ei ollut myöskään luovuttanut asianomaisen tietoja puolisolleen.

Oulun käräjäoikeus päätti vuoden 2022 marraskuussa, että syytetyn kertoma tapahtumienkulku voi olla mahdollinen. Asiassa ei myöskään käräjäoikeuden mukaan näytetty varmuudella sitä, että hän olisi hankkinut tiedot Patja-tietojärjestelmästä. Käräjäoikeus päätti hylätä syytteet.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomion

Rovaniemen hovioikeus katsoi nyt, että poliisi oli väistämättä havainnut asianomistajan tietoja avatessaan järjestelmän. Hovioikeuden mukaan poliisi oli täten toiminut tavalla, joka täytti tietosuojarikoksen tunnusmerkit. Hänellä ei myöskään ollut asiallista syytä tarkastella kyseistä tutkintailmoitusta.

Samalla hovioikeus katsoi, että poliisi oli tietoja katsellessaan rikkonut myös virkavelvollisuuttaan ja tämä on ollut omiaan vähentämään luottamusta viranomaistoiminnan asianmukaisuuteen.

Rangaistukseksi syytetty tuomittiin 20 päiväsakkoon, mikä tekee hänen tuloillaan 800 euroa.

Päätökseen voi pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Asiasta kertoi ensin Kaleva.

Jaa.
Exit mobile version