Yhtiön maksukyvyttömyys johtuu Helsingin Sanomien mukaan EU:n pakotteista, joiden perusteella yhtiön käteisvarat ovat jäissä.
Helsingin areena eli Helsinki-halli on velkaantunut rajusti ja uhkana on konkurssi, kertoo Helsingin Sanomat.
Halliyhtiö Helsinki Halli oy on maksukyvytön. Yhtiö on velkaa pelkästään Helsingin kaupungille yli sata tuhatta euroa.
Maanvuokramaksuja on perinnässä noin 106 000 euroa viivästyskorkoineen.
Yhteensä velkoja on HS:n tietojen mukaan useampia satoja tuhansia euroja. Velat oikeuttaisivat useaa päävelkojaa hakemaan yhtiötä konkurssiin.
Lehden mukaan hallista on jo katkaistu kaukolämpö, koska energiayhtiö Helenin laskut ovat maksamatta.
Taustalla pakotteet
Yhtiön maksukyvyttömyys johtuu Helsingin Sanomien mukaan EU:n pakotteista, joiden perusteella yhtiön käteisvarat ovat jäissä.
Hallin välttämättömiä laskuja ovat aiemmin maksaneet niin sanotut kolmannet osapuolet. Kunkin laskun kohdalla Ulkoministeriö oli myöntänyt poikkeuslupia maksamiseen.
Poikkeusluvan on voinut saada välttämättömiin eli esimerkiksi verotukseen, maavuokriin, kiinteistön hoitoon ja palkkoihin liittyviin maksuihin.
Kesäkuussa ulkoministeriö kuitenkin tarkensi kantaansa. HS:n mukaan ministeriö korosti, että enää vain halliyhtiö voi maksaa kyseisiä laskuja.
Halli ei suoriudu maksuista itse. Suomalaispankit eivät pakotteiden takia käsittele yhtiön maksuliikennettä.
Ainutkertainen tapaus
HS:n haastatteleman prosessioikeuden emeritusprofessori Risto Koulun mukaan velkojat voisivat kokeilla konkurssihakemuksen tekemistä, mutta areenan venäläisomistajat voisivat vastustaa maksukyvyttömyyttä ja konkurssiuhkaa sillä, että varat on pakotteiden takia jäädytetty.
– Oma kantani on, että maksujen laiminlyömisellä ei ole yksiselitteisesti osoitettu halliyhtiön maksukyvyttömyyttä, sanoo Koulu HS:lle.
Venäjän Ukrainassa käynnistämän laajan hyökkäyssodan ja siitä seuranneiden pakotteiden vuoksi Helsingin areena on ollut yli kaksi vuotta käytännössä tyhjillään.
Halliyhtiön äänienemmistön omistaa Arena Events -yhtiö, jossa määräysvaltaa käyttävät venäläisoligarkit Gennadi Timtšenko, Arkadi ja Boris Rotenberg sekä tämän poika Roman Rotenberg.
Roman Rotenbergia lukuun ottamatta he ovat kaikki EU:n asettamien Venäjä-pakotteiden piirissä.