tiistai, 2 heinäkuun

Euroopan neuvostossa perustuslakivaliokunnan hyväksymää esitys pidetään myös vaarallisena ennakkotapauksena.

Yksi Suomen kokeineimmista oikeustieteilijöistä, emeritusprofessori Kaarlo Tuori, moittii kovin sanoin eduskunnan perustuslakivaliokunnan toimintaa.

Helsingin Sanomien haastattelussa hän pitää valiokunnan ehdotusta käännytyslaiksi vaarallisena kansanvallan kannalta.

Valiokunnan hyväksymä käännytyslakiesitys on hänen mukaan ensi askel siinä, että enemmistöhallitus voi saada myös Suomessa liikaa valtaa, jota ei voida valvoa politisoituneesta perustuslakivaliokunnasta. Hän on seurannut läheltä Unkarin ja Puolan vastaavia muutoksia, joissa demokratia on heikentynyt.

Professori Tuorin mukaan myös Euroopan ihmisoikeuksia valvova Euroopan neuvostossa valiokunnan siunaamaa poikkeuslakiehdotusta pidetään hyvin ongelmallisena myös siksi, että siitä voi tulla vaarallinen ennakkotapaus.

Perustuslakivaliokunnan kannanottolla , jossa perustuslain turvaamia ihmisoikeuksia ei tarvitse aina noudattaa kun uusia lakeja säädetään, voi olla laajakantoisia vaikutuksia. Siihen voidaan vedota myös tulevaisuudessa, jos hallitus ja eduskuntaenemmistö haluavat poiketa ihmisoikeusvelvoitteista.

– Perustuslakivaliokunnan lausunnossa politiikka on ottanut niskalenkin oikeudesta. Oikeudellisesti lausunto on kelvoton, Tuori moittii valiokunnan kuultavina olleiden oikeustieteilijöiden tavoin esitystä.

Lehden haastattelama perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Heikki Vestman (kok) kiistää oikeustieteilijä Kaarlo Tuorin näkemyksen valiokunnan politisoitumisesta.

– Valiokunta tekee oikeudellista harkintaa ja on perustanut lausuntonsa perustuslakiin, perustuslain esitöihin ja valiokunnan aiempaan tulkintakäytäntöön. Valiokunta ei ole kertaakaan tällä kaudella ratkaissut asiaa vastoin yksimielistä asiantuntijakantaa, vaan toiminut asiantuntijalausuntojen puitteissa.

Jaa.
Exit mobile version