tiistai, 2 heinäkuun

Perustuslakivaliokunnan roolista on keskusteltu käännytyslain yhteydessä.

RKP:n puheenjohtaja ja eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sanoo Helsingin Sanomille, että Suomeen tarvittaisiin perustuslakituomioistuin.

– Perustuslakivaliokunnan ja koko prosessin kannalta olisi hyvä, jos meillä olisi myös jälkikäteistarkistus, Adlercreutz sanoo HS:lle.

Monissa maissa on perustuslakituomioistuin, joka arvioi lainsäädännön perustuslainmukaisuutta.

Suomessa eduskunnan perustuslakivaliokunta antaa lausunnon lakiesitysten perustuslainmukaisuudesta jo ennen lakien hyväksymistä.

Perustuslakivaliokunnan roolista on keskusteltu sen jälkeen, kun valiokunta antoi lausuntonsa niin sanotusta käännytyslaista.

Sen mukaan lakiesitys on ristiriidassa kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kuuluvan ehdottoman palautuskiellon kanssa, mutta laki voidaan kuitenkin säätää poikkeuslakina, kunhan siihen lisätään sääntelyä oikeusturvakeinoista.

Oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori sanoi HS:n haastattelussa lauantaina, että perustuslakivaliokunnan politisoituminen tällä vaalikaudella on vaarantanut suomalaisen oikeusvaltion.

Adlercreutz ei jaa Tuorin käsitystä perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta, mutta hänen mukaansa perustuslakivalvonnan lisääminen uuden tuomioistuimen avulla olisi hyvä järjestelmän uskottavuuden kannalta.

Jaa.
Exit mobile version