Maailman kiistellyimpiin yhtiöihin kuuluva Huawei on ollut Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodan keskiössä jo vuosia. Tutustuimme yhtiön tutkimuskeskukseen Etelä-Kiinassa.
DONGGUANG Ajamme Golf-ajoneuvolla Pariisin yliopiston ohi ja käännymme Tukholman Strandvägenille. Taaempana kukkulalla häämöttävät Heidelbergin linnan tornit.
Emme ole Euroopassa emmekä virtuaalimaailmassa. Olemme Etelä-Kiinassa Ox Horn -kampuksella, jotka kutsutaan vitsikkäästi Kiinan teknologiajätin Disneylandiksi.
Ox Horn on Huawein tutkimus- ja tuotekehityskeskus. Täällä on yli sata eurooppalaisia maamerkkejä muistuttavaa rakennusta. Niissä työskentelee 30 000 ihmistä.
Heidän tavoitteenaan on tehdä työnantajastaan maailman teknologiajohtaja, joka jättää yhdysvaltalaisen Applen ja muut isoimmat kilpailijat kauas taakseen.
Vaikea päätös yrittäjälle
Vuonna 2018 valmistuneessa Ox Hornissa vierailee korkeakoulujen ja liike-elämän edustajia kaikkialta maailmasta, myös Suomesta.
Juuri nyt vierailulla on rovaniemeläisen kauppakeskus Rinteenkulman johtaja Pekka Rinne. Hän miettii energiaratkaisuja.
Rinnettä kiinnostaa erityisesti monialayhtiön akkuteknologia, mahdollisesti myös pohjakerrokseen sijoitettava datakeskus, jonka hukkalämmöllä koko kauppakeskus lämpenisi.
– Pohjoisen kylmissä olosuhteissa datakeskukset pystyvät toimimaan aika tehokkaasti. Ylimääräistä jäähdytystekniikkaa ei tarvittaisi, Rinne pohtii.
Päätös ei ole helppo. Rinne on oppinut pitkän kauppiasuransa aikana, että uuden teknologiayrityksen asiakkaaksi siirtyminen tarkoittaa käytännössä pitkää, jopa parinkymmenen vuoden sitoutumista sen tuotteisiin ja palveluihin.
Kiinalaisen Huawein kanssa asioidessaan yritykset joutuvat ottamaan huomioon myös kansainvälisen politiikan kiemurat.
– Pakko on miettiä niitäkin, koska kuluttajakaupassa asiakkaisiin saattavat vaikuttaa monenlaiset asiat, Rinne sanoo.
Huawein teknologiaa 18 Nato-maassa
Vaikka Huawei on yksi maailman kiistellyimmistä yrityksistä, sen menestystarina on jatkunut katkeamattomana. Maailman 500 suurimmasta yrityksestä 267 käyttää sen teknologiaa.
Yhtiö perustettiin vuonna 1987 Dongguanin naapurikaupunkiin Shenzheniin. Se on laajentunut televiestintälaitteiden valmistajasta maailman suurimmaksi verkkolaitevalmistajaksi. Tuoreimmat aluevaltaukset ovat vihreässä teknologiassa ja esimerkiksi älykaupunkien suunnittelussa.
Shenzhen on kasvanut Huawein mukana. Kaupunki perustettiin vuonna 1980 erikoistalousalueeksi. Nykyisin se on noin 18 miljoonan asukkaan metropoli Etelä-Kiinassa.
Myös kaupungin tulevaisuus on pitkälti Huawein varassa.
Huawei on ollut Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan keskiössä jo seitsemän vuotta. Yhdysvallat asetti Huawein pakotelistalleen ja lopulta hääti sen markkinoiltaan vuonna 2019 syyttäen sitä vakoilusta.
Myös Kanadassa, Australiassa ja useissa Euroopan maissa on esitetty syytteitä siitä, että Kiinan valtion vakoilukoneisto hyödyntää Huawein 5G-teknologiaa.
Yhtiö kiistää syytteet.
– Nämä väitteet eivät pidä paikkansa. Euroopassa 18 Nato-maata käyttää 5G-ratkaisujamme. Liiketoimintamme ratkaisuja myydään kyllä jopa Yhdysvalloissa, sanoo Huawein Suomen -yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Niklas Mannfolk.
Suomessa Huaweilla on 20 prosentin markkinaosuus mobiiliverkoissa. Yhtiö aikoo lähivuosina kasvaa ja laajentaa tuotevalikoimaansa Suomessa, kuten lähes kaikkialla maailmassa.
Euroopassa Huawei satsaa etenkin vihreän teknologian ratkaisuihin, kuten akkuihin, sähköautojen lataustolppiin ja inverttereihin eli vaihtosuuntaajiin.
– Huawein missio on tuoda digitalisaatio kaikille ihmisille maailmassa, Mannfolk pelkistää suureellisesti.