tiistai, 22 lokakuun

KAZAN Vielä viime viikon lopulla Kazanin katukuvassa näkyivät viime hetken ehostustyöt. Kazanin Kremliin eli linnoitukseen johtavan kadun varrella työmiehet maalasivat julkisivua.

Tänään tiistaina Tatarstanin pääkaupunki isännöi Brics-maiden kokousta. Brics on kehittyvien talouksien ryhmä, johon Venäjä kuuluu.

Kazanissa valmistelut alkoivat jo kauan sitten: katuja on remontoitu ja taloja ehostettu. 1,3 miljoonan asukkaan kaupungin asukkaat ovat varautuneet teiden sulkemiseen. Kazanilainen Vasil Valijev sanoo, että hänen pitää käydä töissä kokouksen aikana, ja he jo pohtivat vaimon kanssa logistiikkaa.

– Se on hyvin vaikeaa, koska tulee suuri ryntäys valtuuskuntia, 34 maata saapuu huippukokoukseen, Vasil Valijev tietää.

– Mutta ei mitään, me selviämme siitä.

Brics-huippukokous on suurin kansainvälinen kokous Venäjällä sitten helmikuun 2022, jolloin Venäjä aloitti ”sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi” kutsumansa hyökkäyksen Ukrainaan.

Venäjän johto haluaa näyttää, että länsivaltojen yritykset eristää Venäjä kansainvälisesti ovat epäonnistuneet.

Kazan nostaa profiiliaan

Monikulttuurinen Kazan on vertauskuvallisesti sopiva tapaamispaikka, kun Venäjä kääntää katsettaan itään ja etelään.

Volgan ja Kazankajoen yhtymäkohdassa sijaitsevan Kazanin asukkaista enemmistö on muslimeja ja ortodoksikristittyjä. Tsaari Iivana Julma valloitti Kazanin kaanikunnan vuonna 1552 ja liitti alueen Venäjän valtakuntaan. Historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä Kazan sai vuonna 2009 Venäjän patenttitoimistolta luvan käyttää nimitystä ”Venäjän kolmas pääkaupunki”.

Vasil Valijev kertoo, että Kazan on muuttunut valtavasti siitä, kun hän kävi siellä ensi kerran 25 vuotta sitten.

– Täällä oli vielä hökkeleitä, vanhoja parakkeja, Valijev sanoo.

Sen jälkeen Kazanilla on mennyt hyvin. Kun Valijev muutti kaupunkiin vuonna 2007, hän hämmästyi, miten kaikki oli uudistunut.

Kazanilla oli aikoinaan huono maine väkivaltaisten jengien pesäpaikkana. Vasilin poika Damir Valijev sanoo, että nykyään Kazanin kaduilla voi kävellä rauhallisin mielin.

– 80–90-luvuilla Kazanissa oli paljon rikollisuutta, mutta nyt sellaista ei ole. Tasavallan hallitus taistelee sitä vastaan ja Kazan kukoistaa, Damir Valijev sanoo.

– Kukaan ei ryöstä, raiskaa tai tapa ketään, hänen isänsä säestää.

Laajentunut Brics hakee rooliaan

Brics kokoontuu Kazanissa nyt ensi kertaa uudessa kokoonpanossaan. Se oli alun perin viiden nousevan talouden, Brasilian, Venäjän, Intian, Kiinan ja Etelä-Afrikan järjestö. Tämän vuoden alusta jäseniksi liittyivät Egypti, Etiopia, Iran ja Arabiemiraatit.

Kokoukseen saapuvat muun muassa Kiinan ja Intian johtajat Xi Jinping ja Narendra Modi. Myös Nato-maa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tulee paikalle. Turkki on ilmoittanut pyrkivänsä Bricsin jäseneksi.

Sen sijaan Saudi-Arabian vaikutusvaltainen kruununprinssi Muhammad bin Salman ei osallistu kokoukseen. Toisen takaiskun kokous koki, kun Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva ilmoitti jäävänsä Brasiliaan tapaturman takia.

Brics ei ole Venäjälle vain imagokysymys. Venäjä haluaisi Brics-maiden luovan keskinäisen järjestelmän maksuliikenteen järjestelyihin. Länsimaat sulkivat vuonna 2022 keskeiset venäläispankit Swift-järjestelmästä, joka välittää kansainvälisen rahaliikenteen turvattuja ja salattuja sanomia kuten maksutoimeksiantoja.

Venäjä esittää Brics-maille myös vakuutusyhtiötä, joka mahdollistaisi olennaisten tuotteiden ja raaka-aineiden kuljetukset, vaikka markkinoita hallitsevat länsiyhtiöt eivät suostuisi kuljetuksia vakuuttamaan.

Kazanilainen Damir Valijev toivoo, että huippukokous auttaa houkuttelemaan Tatarstaniin vielä lisää investointeja. Hänen isänsä puolestaan arvelee, että Brics luo vielä oman valuutan.

– Siitä tulee varmasti parempi kuin dollarista. Dollarin arvoa ei määritä mikään, ei kulta tai muukaan. Toivon, että pääsemme Yhdysvaltain vaikutusvallasta. Ja Venäjästä tulee suurin suurvalta. Ja Suomesta meidän kanssamme, naapureina, Vasil Valijev pohdiskelee.

Pienyrittäjät kiittelevät kaupunkiaan

Kazanin kasvojenkohotus miellyttää joka tapauksessa monia kaupungin asukkaita. Näin kertoo ryhmä kazanilaisia yrittäjiä keskustan ravintolassa. Kritiikkiä vallanpitäjiä kohtaan he eivät esitä.

Kahta kauneussalonkia pyörittävä Ljudmila Aksinina sanoo, että yrittäjät tukevat Brics-kokousta, vaikka se aiheuttaakin hetkellistä epämukavuutta liikenteessä.

Bloggari Miljauša Hakimova katsoo, että tunnelmat ovat juhlavat, mutta toisaalta herää halua lähteä kaupungista siksi aikaa, että häly rauhoittuu. Hän uskoo, että kokouksen ansiosta monet tutustuvat kaupunkiin ja tataarikulttuuriin.

Kosmetologian klinikkaa pitävä ihotautilääkäri Guljezem Kalimullina sanoo, että Kazanissa on havaittavissa valtava ero 5–10 vuoden takaiseen.

– Kazan on varmaankin Venäjän nopeimmin kehittyvä kaupunki jopa verrattuna Moskovaan, Kalimullina sanoo.

Jaa.
Exit mobile version