torstai, 19 syyskuun

Venäjällä pohditaan tarkkaan vartioidun terroristivankilan perustamista arktiselle alueella. Tutkimusprofessori Timo Koivurovan mukaan aikeeseen on syytä suhtautua varauksella.

Arktiselle alueelle pitäisi rakentaa terroristeille varattu huippuvankila, ehdottaa Venäjän parlamentin eli duuman jäsen Ivan Sukharev. Asiasta kertovat Norjan yleisradio NRK ja Barents Observer -verkkolehti.

Sukharevin mielestä erityisesti terroristeille suunnattu vankila pitäisi sijoittaa joko arktiselle Novaja Zemljan saarelle tai Huippuvuorille.

Novaja Zemlja on Venäjälle kuuluva kaksoissaari ja sitä ympäröivä pienten saarten ryhmä Manner-Venäjän pohjoispuolella Pohjoisella jäämerellä.

Huippuvuoret puolestaan kuuluu Norjalle. Sen hallinto on määritelty Huippuvuorten sopimuksessa, joka antaa myös Venäjälle oikeuden hyödyntää alueen luonnonvaroja.

Venäjän omistuksessa on Huippuvuorilla esimerkiksi hiilikaivos, jonka ympärille on kasvanut Huippuvuorten toiseksi suurin asutuskeskus Barentsburg. Barents Observer -lehden mukaan Venäjä on suunnitellut alueelle myös muita toimintoja, jotka liittyvät matkailuun ja arktiseen tutkimukseen.

”Ei ole mahdollista”

Norjaa saarilla edustaa kuvernööri Lars Fause. Barents Observer -lehden haastatteleman Fausen mukaan Venäjän vankilasuunnitelmat Huippuvuorille eivät onnistu ilman Norjan suostumusta.

Samaa mieltä on Lapin yliopiston Arktisen keskuksen professori Timo Koivurova.

– Venäjällä ja muilla Svalbard-sopimuksen jäsenmailla on periaatteessa mahdollisuus hyödyntää alueen luonnonvaroja. Se, että jokin sopimusvaltio perustaisi sinne vankilan, ei tule saamaan hyväksyntää. Eikä se olisi edes teoreettisesti mahdollista, Koivurova sanoo.

On Koivurovan mukaan aivan eri asia, jos Venäjä haluaa perustaa vankilan omalle alueelleen Novaja Zemljan saarelle.

– Siinä olisi sitten mukana aika vahvasti symboliikkaa, jos miettii vanhan Neuvostoliiton aikaa ja ajatusta viedä toisinajattelijat Siperiaan.

Toisaalta Koivurova ei pitäisi yksittäisiä duuman jäsenten heittoja vielä kovin vakavasti otettavina hankkeina.

– Suhtautuisin aika epäilevästi, onko tällainen heitto menossa eteenpäin. Duumaa voisi tällä hetkellä kuvailla enemmän sellaiseksi ajatushautomoksi, josta heitellään asioita tavallisen kansan suuntaan. Se, mitä valtiovalta todellisuudessa tekee, on aivan eri asia, Koivurova sanoo.

”Kyse on kansallisesta turvallisuudesta”

Venäjän valtion uutiskanavan RIA Novostin haastatteleman Sukharevin mukaan terroristivankila sopisi hyvin juuri arktiselle alueelle, koska syrjäinen sijainti estäisi terroristeja levittämästä ääriajatteluaan muihin vankitovereihin.

Kyse on Sukharevin mukaan myös koko Venäjän kansallisesta turvallisuudesta. Sukharevin kerrotaan jo esittäneen asiaa Venäjän vankeinhoitolaitoksen johdolle.

Jaa.
Exit mobile version