sunnuntai, 17 marraskuun

YK:n mukaan Gazassa ainakin 1,9 miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään sotatoimien tieltä. HRW kirjoittaa raportissaan, ettei se ole löytänyt riittäviä sotilaallisia perusteluita, jotka olisivat oikeuttaneet laajoihin pakkosiirtoihin.

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) julkaisi torstaina raportin, jonka mukaan Israel on syyllistynyt sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan.

Lisäksi Human Rights Watch -järjestö kertoo raportissaan, että Israel on aiheuttanut tarkoituksellisesti gazalaisten massiiviset pakkosiirrot.

Yli 150-sivuinen raportti tarkastelee ajanjaksoa, joka alkoi lokakuussa 2023.

7. lokakuuta 2023 äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin. Iskussa kuoli noin 1 200 ihmistä. Hyökkäyksen jälkeen Israelin armeija aloitti sotilasoperaation Gazan alueella. HRW:n raportti ei kuitenkaan käsittele syvällisesti äärijärjestö Hamasin hyökkäystä Israeliin.

HRW haastatteli 39 gazalaista. Lisäksi ihmisoikeusjärjestö tutki Israelin evakuointikäskyjä ja evakuointireittejä, satelliittikuvia ja Israelin operaatiosta otettuja kuvia ja videoita.

YK:n mukaan Gazan noin 2,2 miljoonasta asukkaasta ainakin 1,9 miljoonaa on joutunut siirtymään sodan aikana.

Haastatteluiden ja muun materiaalin perusteella HRW tekee johtopäätöksen, että Israel on vastuussa Gazan alueen väestön massasiirroista.

Human Rights Watch kirjoittaa raportissaan, että se ei ole löytänyt uskottavia sotilaallisia perusteluita, jotka olisivat oikeuttaneet lähes koko Gazan alueen väestön toistuviin pakkosiirtoihin.

Raportti myös kritisoi Israelin armeijan antamia evakuointikäskyjä. HRW kuvailee niitä epäsäännöllisiksi, epätarkoiksi ja ristiriitaisiksi.

Lisäksi niissä ei huomioitu vammaisten ja liikuntarajoitteisten ihmisten tarpeita, raportissa todetaan.

HRW:n mukaan Israelin evakuointi ei ole taannut, että pakkosiirretyt gazalaiset olisivat turvassa määränpäässään.

HRW huomauttaa myös, että Israelin olisi pitänyt varmistaa evakuoitujen kotiinpaluu, mutta sen sijaan Israel tuhosi Gazan alueen likimain elinkelvottomaksi.

Israelin armeija vaurioitti asuntoja ja siviili-infrastruktuuria sekä tuhosi sairaaloita, kouluja, vesihuoltoa ja energiaverkostoja, leipomoita ja maatalousmaata, raportissa sanotaan.

HRW kehottaa maiden hallituksia tuomitsemaan Israelin toimet Gazassa sekä asettamaan pakotteiden piiriin henkilöt, jotka ovat vastuussa sotarikoksista.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen tulisi tutkia Israelin aiheuttamia pakkosiirtoja, raportissa sanotaan.

Perjantaina EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell ehdotti, että EU keskeyttäisi poliittisen vuoropuhelun Israelin kanssa ja asettaisi tuontikiellon tuotteille laittomista siirtokunnista.

– Jo yli vuoden ajan vetoomuksemme Gazan tilanteesta ovat jääneet vailla vastakaikua. Emme voi jatkaa toimimista kuten ennen, Borell kirjoitti X:ssä.

Israel kiisti HRW:n syytökset

Ulkoministeriön edustaja Oren Marmorstein vastasi HRW:n raportin syytöksiin sanomalla, että Israelin sotilasoperaatio kohdistuu yksinomaan Hamas-järjestön terroristien tuhoamiseen, eikä Gazan siviiliväestöön.

– Kerta toisensa jälkeen HRW:n retoriikka Israelin toiminnasta Gazan alueella osoittautuu täysin virheelliseksi ja todellisuudesta vieraantuneeksi, Marmorstein sanoi Times of Israelin mukaan.

Israelin puolustusvoimat taas ilmoitti, että HRW:n raportti esittää tietoa valikoivasti ja sisältää ”joitakin räikeitä vääristymiä”, sekä noudattaa yleisesti järjestön pitkäaikaista Israel-vastaista linjaa.

Lisäksi Israelin armeija huomauttaa, että HRW:n raportti perustuu suurelta osin Hamasin hallinnassa oleviin lähteisiin, eikä siinä mainita Hamasin pitkään jatkunutta soluttautumista Gazan siviilialueille.

Jaa.
Exit mobile version