maanantai, 1 heinäkuun

Liikahikoilu ei ole siitä kärsivälle vitsi, vaan todellinen riesa.

Pahimmillaan töihin on pakattava vaihtorintsikat, koska liivit kastuvat päivän aikana läpimäriksi.

Myös alapään hiki haittaa elämää: kovasti hikoilevan on turha haaveilla vaaleista housuista, koska hien kastelema kangas on kuin olisi pissat housuissa. ”Kassit” hikoilevat niin, että päivä on yhtä suihkun ja kalsarinvaihdon rumbaa.

– Näissä on jo kyse liikahikoilusta, joka on meillä alidiagnosoitu vaiva, sanoo ihotautilääkäri Atte Kivisaari Lääkärikeskus Aavasta.

Suomessa liikahikoiludiagnoosi on noin viidellä prosentilla väestöstä. Kivisaari uskoo, että huomattavasti useampi täyttää ylihikoilun kriteerit.

Hikoilu on liiallista, kun se häiritsee normaalia ihmisten välistä sosiaalista kanssakäymistä, pilaa vaatteet tai vaikeuttaa työntekoa.

Hikoilua ja hikiketutusta

Yle pyysi lukijoita kertomaan verkossa piinavimmasta hellehikoilusta.

Kokemuksia tuli puolensataa, ja niissä nousevat esiin erityisen hankaliksi koetut rintojen hikoilu, ylä- ja alapään hikoilu sekä yleinen hikiketutus.

Tässä jutussa on esimerkkejä lukijoiden kokemuksista. Ihotautilääkäri Atte Kivisaari kommentoi myös lukijoiden vinkkejä liikahikoilusta selviytymisen.

Hikoilen kasvoista niin paljon, etten voi käyttää aurinkovoidetta, koska se valuu otsalta silmiin. Ihmiset eivät aina tajua tätä ongelmaa vaan käskevät vain lisäämään aurinkovoidetta.

Malmiina Havumäki, Helsinki

Ilman ”hikihoitoa”, botuliinitoksiinia, sosiaalinen elämäni rajoittuisi. Märillä, punottavilla kasvoilla tuntee itsensä niin likaiseksi.

Marika Kemppainen, Eskilstuna

”Tieteellinen fakta”

Hikoilukokemuksistaan kertoneiden kommenteista voi päätellä, että rinta- tai nivushiki koetaan kainalohikeäkin pahemman hajuiseksi. Edes useat pesut pitkin päivää eivät auta.

– Se on tieteellinen fakta, vahvistaa Atte Kivisaari.

Rintojen alla ja nivusissa muhivat bakteerit, varsinkin korynebakteerit, voivat hikeä pilkkoessaan tuottaa pahanhajuisia yhdisteitä.

Myös iholla olevat hiivat alkavat kosteissa olosuhteissa lisääntyä ja haista.

– Haju on myös yksilöllistä. Eihän se reilua ole, mutta toisen iho haisee paremmalta kuin toisen. Pesut eivät tepsi, koska omaa bakteerikantaa on lähes mahdoton muuttaa, Kivisaari toteaa.

Lukijat kertovat, että rintojen alusiin levitetään deodorantteja ja antiperspirantteja, talkkia ja voiteita. Sinne rullataan kangaspaloja, käsipaperia ja kiinnitetään pikkuhousunsuojia.

Kuuntele alta, miten rautjärveläinen Leila Peura kertoo kokeilleensa ja pettyneensä kaikkiin netistä löytyneisiin neuvoihin. Lopulta aviomies keksi vinkata konstin, joka tepsii sekä autoon että rintojen hikoiluun:

Ihotautilääkäri kauhistui kotikonstista

Hikoilu voi aiheuttaa kutinaa. Esimerkiksi kivespussien kutinaa kerrottiin lukijakommenteissa taltutettavan sinkkivoiteella, vahalla, talkilla tai esimerkiksi puuterimaisella voiteella.

Kommenteissa vilahtaa vinkkinä myös vaatteiden tahranpoistoon käytettävä sappisaippua. Se saa ihotautilääkärin järkyttymään.

– Ei sappisaippuaa iholle! Sillä pesee varmasti iholta kaikki rasvat pois ja se altistaa tulehduksille, Kivisaari sanoo.

Muut kansalaisten niksit saavat synninpäästön.

– Talkkia, perunajauhoja tai sinkkivoidetta voi laittaa. Pallivahakaan ei ole pahitteeksi hiertymien estossa, Kivisaari kommentoi.

Pää on tyypillinen liikahikoilun alue

Usea lukija kertoi pään alueen hikoilusta, joka haittaa arkea. Tässä kolme kokemusta:

Ruoveteläinen Antti Ilola kertoo kärsivänsä pään alueen hikoilusta. Alla olevalla videolla hän kertoo, miten lippalakki auttoi kosteassa kasvihuoneessa työskennellessä:

Ilmajokelainen Anna Wahlberg kertoo, että sai kauan nauttia geeniperimästään eli aivan mitättömästä ja vieläpä hajuttomasta hikoilusta.

Tilanne muuttui, kun hän täytti 60 vuotta.

– Hikoilen kasvoista. Hiki valuu silmien alta pitkin poskia ja tuntuu hirveältä. Uutta on myös se, että sääret hikoilevat saappaissa.

Kuuntele alta, miten tamperelainen Satu Järvisalo kertoo selättäneensä kasvojen hikoilua kerran vuodessa pistettävällä botuliinitoksiinilla. Hän sai lääkäriltä diagnoosin liikahikoilusta, koska vaiva alkoi jo vaikuttaa elämänlaatuun:

Vesi viilentää vähitellen

Ylelle tulleiden kokemusten joukossa yhdeksi liikahikoilun ratkaisukeinoksi nousi vesi.

Ihotautilääkäri Atte Kivisaaren mielestä vesi on toimiva keino, jota voi kokeilla.

– Kylmä viilentää raajaa vähitellen ja sitä kautta koko kehoa, Kivisaari sanoo.

Kylmällä vedellä täytetystä suihkepullosta on hyvä suihkuttaa välillä raajat. Tämä on keinotekoista hikoilua, jolloin lämpö siirtyy verenkierron kautta ongelmastani eli selästä raajoihin.

Liinu Lavikainen, Joensuu

Vantaalainen Tarja Brandt vinkkaa laittamaan kädet ranteita myöten kylmään veteen, kunnes käsivarsia alkaa kihelmöidä.

Myös jalkojen laittaminen puoliväliin säärtä jääkylmään veteen virkistää koko kehoa.

– Kaikki tepsivät. Kylmänokkosihottumasta kärsivälle en suosittele, mutta perusterveen lienee turvallista jäähdytellä näinkin, Atte Kivisaari toteaa.

Jaa.
Exit mobile version