torstai, 10 lokakuun

Omenapuiden lisäksi myös tammet, pihlajat ja koristeomenapuut ovat kasvattaneet suuret sadot. Syynä ovat suotuisat säät.

Monien puiden oksat notkuvat tänä syksynä suuresta sadosta.

Omenapuiden lisäksi esimerkiksi tammet ovat tehneet runsaasti tammenterhoja. Myös pihlajissa on paljon marjoja ja koristeomenapuissa valtavat määrät suuria hedelmiä.

Havaintoja on tehty eri puolilla Suomea.

– Ainakin pääkaupunkiseudulla sekä Savossa liikkuessa olen huomannut, että puiden oksat notkuvat, kertoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen.

Syyt johtavat kesään

Puun satoon vaikuttaa kuluvaa vuotta edeltävä kesä.

– Puut ”päättävät” jo silloin, tekevätkö ne seuraavana vuonna runsaan kukinnan. Jos keskikesä on ollut niille suotuisa eli kuuma ja kuiva, se edistää seuraavan vuoden kukintaa, selvittää Himanen.

Myös kuluvan vuoden säät ovat suosineet suurta satoa. Kevät tuli varhain ja sää oli lämmin. Lisäksi koristeomenapuilla ja pihlajilla pölytys onnistui hyvin. Myös kesä oli lämmin ja sadetta saatiin juuri oikeaan aikaan.

Suuri sato on puulle rankka ponnistus

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katri Himanen kertoo, että puu ei voi tehdä suurta satoa joka vuosi.

– Se vaatii puulta paljon. Jos puu tekee suuren sadon, se ei kykene samaan aikaan panostamaan hyvin kasvuun ja torjumaan tuholaisia.

Esimerkkinä hän mainitsee kuusen. Jos kuusi tekee paljon käpyjä, sen kasvu vähenee selvästi samana kesänä.

Linnut ja oravat ovat tyytyväisiä

Kotkan lyseon biologian opettaja Jenni Salmi on huomannut, että Kymenlaaksossakin muun muassa pihlajat ja tammet ovat tehneet tänä syksynä suuren sadon. Hän iloitsee erityisesti eläinten puolesta.

– Nyt oravat sekä marjoja syövät linnut saavat hurjasti herkkuja. Vallankin oravia on näkynyt vipeltämässä todella paljon. Ne saavat nyt hyvin kerättyä muun muassa tammenterhoja talvivarastoja varten, kertoo Salmi.

Eläimet hyötyvät runsaasta sadosta, koska ne saavat kasvatettua rasvakerrosta ja tehtyä talvivarastoja. Siten ne pärjäävät hyvin talven yli.

– Kun yksilöt selviävät talvesta, lisääntymisaikaan keväällä voidaan saada paljon poikasia, kertoo Jenni Salmi.

Jaa.
Exit mobile version