– Oli järkyttävä tilanne kohdata silmästä silmään puukon kanssa, toteaa kauppias Mikko Huhtanen turkulaisesta Kanslerintien K-Marketista.
Olutvarkaus eskaloitui vuonna 2018 niin, että Huhtanen ja hänen vaimonsa olivat lähellä saada puukosta. Asiakkaan avustuksella poliisi saatiin kutsuttua paikalle, ja pahimmalta vältyttiin.
Tapaus jäi kuitenkin pitkäksi ajaksi kauppiaan mieleen, erityisesti siksi, että tilanne oli uhkaava myös hänen vaimolleen.
Mikko Huhtanen näyttää videolla, kuinka pelottava tilanne olutvarkaan kanssa eteni.
Puukko ei onneksi heilu marketissa joka päivä, mutta erilaiset uhkailut ja näpistykset ovat arkipäivää.
– Nyt olen viikon sisään tehnyt neljä rikosilmoitusta näpistyksistä. Fyysinen koskemattomuuskin rikkoutuu kuukausittain.
Ennen mahdollisen häiriökäyttäytyjän tai näpistelijän saattoi tunnistaa jo kaupan ovella, mutta niin ei Huhtasen mukaan enää ole.
– Humalaiset ja sekakäyttäjät ovat tavallisimpia uhkailijoita, mutta nykyään myös siististi pukeutuneilta asiakkailta kuulee uhkauksia.
Kaupan liiton turvallisuudesta vastaava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabbin mukaan uhkailu ja väkivaltainen käytös on kasvanut enemmän kuin näpistelyt ja varkaudet.
Kaupan ala kokoaa omaan kirjanpitoonsa, niin sanottuun poikkeamaraportointiin, merkinnät tapauksista, joita tulee esihenkilöiden tietoon. Niiden mukaan uhkailu ja väkivaltainen käytös ovat kasvaneet vuodesta 2020 jopa yli 200 prosenttia.
Asiakkaiden asiaton käytös näkyy myös Palvelualojen ammattiliiton jäsenkyselyssä. Vuonna 2023 tehtyyn kyselyyn vastanneista 70 prosenttia oli kohdannut työssään häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä.
Poliisille kaupoissa tapahtuneita pahoinpitelyjä ilmoitetaan satoja vuosittain.
Lisääntynyt väkivalta näkyy jo opetussuunnitelmissa
Turun ammatti-instituutti kouluttaa tulevia liiketalouden ammattilaisia. Koulussa järjestettiin tänä syksynä ensimmäistä kertaa turvallisuuspäivä, jossa kauppias Mikko Huhtanen oli luennoimassa.
Päivän tarkoituksena ei ollut pelotella työuraansa aloittelevia nuoria, päinvastoin. Huhtasen mukaan turvallisuutta voidaan lisätä kouluttamalla nuoria ja kertomalla asiakaspalvelun varjopuolesta.
– Nuoret ovat kiinnostuneita ymmärtämään ja ennaltaehkäisemään väkivallan uhkaa.
Kauppias Mikko Huhtasella on sanottavaa nuorille, jotka pohtivat kaupan alalle lähtöä.
Turun ammatti-instituutin liiketalouden lehtori Kai Johanssonin mukaan asiakkaiden häiriökäyttäytyminen kasvoi erityisesti korona-aikana.
Johanssonin mukaan opettajilla on suuri valta siinä, millaisia painotuksia opetussuunnitelmiin ja opintojen sisältöön tehdään.
– Kaikissa oppiaineissa on noussut esille, että tarvitaan etukäteistietoa. Pitää kertoa, mitä kaikkea työelämässä voi tulla eteen.
Johansson ottaa vakavasti asiakaspalvelutyössä näkyvän häiriökäyttäytymisen. Opiskelijat saattavat ensimmäisessä työharjoittelussaan olla vain 16-vuotiaita.
– Joskus jopa ensimmäisenä päivänä saattaa tulla halventava puheenvuoro, kuittailu pukeutumisesta tai ruumiinrakenteesta. Se voi järkyttää ja jättää pysyviä jälkiä. Olemme vakavan asian äärellä.
Kolmannen vuoden liiketalouden opiskelija Nelli Palmuharju on saanut osakseen esimerkiksi häirintää ja tytöttelyä. Katso videolta, mitä hän vastaa tytötteleville asiakkaille.
Opiskelijoiden pääasiallinen oppiminen tapahtuu työelämässä käytännön työtehtävissä ja työnantajan ohjeiden mukaan.
– Koulussa keskustellaan lainsäädännöllisestä taustasta, eli mikä ylipäänsä on häirintää ja mikä ei, Kai Johansson sanoo.
Yrityslähestymiskiellolla kohti turvallisempaa työpaikkaa
Ongelmaan saattaa tulevina vuosina olla tiedossa yksi ratkaisu: yrityslähestymiskielto. Sillä voitaisiin kieltää henkilön tuleminen yrityksen toimitiloihin.
Käytännössä se olisi siis samankaltainen kuin yksityishenkilön hakema lähestymiskielto, mutta hakijana olisi yritys.
Yrityslähestymiskielto on Suomessa lakivalmistelussa ja sitä ajaa eteenpäin esimerkiksi Kaupan liitto. Ruotsissa asiasta on saatu hyviä kokemuksia.
Lähestymiskiellon yritykseen määräisi käräjäoikeus. Kiellon noudattamatta jättämisestä seuraisin rangaistus samaan tapaan kuin henkilöiden välisissä lähestymiskielloissa.
Kauppias Mikko Huhtanen kannattaa yrityslähestymiskieltoa. Hän toivoo, että laki saadaan voimaan siten, että se olisi aidosti käyttökelpoinen ja toisi turvaa työntekijöille.
– Yrityslähestymiskielto on hyvä työkalu, jotta meidän ei tarvitse joka kerta ottaa rähjäävää asiakasta vastaan.
Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?
Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla:[email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.