Bangladeshin entinen pääministeri Sheikh Hasina väittää intialaislehden mukaan, että hänen syrjäyttämisensä taustalla olisi Yhdysvallat.
Asiasta uutisoi sunnuntaina The Economic Times. Sanomalehti kertoi, että se oli saanut Hasinan lausunnon tämän lähipiiriin kuuluvilta henkilöiltä.
Lehden mukaan Hasina syyttää viestissään Yhdysvaltoja, että maa oli osallinen hänen kaatamiseensa, koska se haluaa kontrolliinsa Bangladeshille kuuluvan Saint Martinin saaren.
Hasina väitti, että hän olisi voinut jatkaa vallassa, jos olisi luovuttanut Saint Martinin saaren hallinnan ja antanut Yhdysvaltojen hallita Bengalinlahdella.
Saint Martin on kolmen neliökilometrin saari, joka sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Myanmarin vastaiselta rajalta Bengalinlahden koillisosassa.
Koralliriutoista ja harvinaisista lintulajeista tunnetulla saarella asuu vajaat 4 000 ihmistä. Heidän elinkeinojaan ovat muun muassa kalastus, maanviljely ja turismi.
Saari sijaitsee strategisella paikalla
Jo vuosien ajan on levinnyt huhuja, joiden mukaan Yhdysvallat haluaisi Saint Martinin saaren hallintaansa, kertoo intialainen verkkojulkaistu The Print.
Julkaisun mukaan Yhdysvaltain Bangladeshin-lähettiläs oli jo vuonna 2003 kiistänyt, että Yhdysvallat tavoittelisi sotilastukikohdan perustamista saarelle.
Saint Martinilla on strateginen merkitys, koska se sijaitsee suhteellisen lähellä Malakansalmea, jonka kautta kiinalaiset rahtilaivat kulkevat. Lisäksi saarelta voisi valvoa Kiinan, Myanmarin ja Intian toimintaa Bengalinlahdella, intialaiset turvallisuuslähteet arvioivat The Printille.
Intialaislähteet sanoivat julkaisulle, että niillä ei ole ensikäden tietoa siitä, että Yhdysvallat haluaisi saaren hallintaansa.
Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre sanoi maanantaina, että Yhdysvallat ei osallistunut Hasinan syrjäyttämiseen.
– Uskomme, että bangladeshilaisten tulee päättää Bangladeshin hallituksen tulevaisuudesta. Tämä on kantamme, Jean-Pierre sanoi mediatilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.
Hasina esitti erikoisia väitteitä jo aiemmin
Yhdysvalloissa asuva Sheikh Hasinan poika ja Bangladeshin hallituksen entinen neuvonantaja Sajeeb Wazed on antanut ristiriitaisia kommentteja Bangladeshin tapahtumista ja äitinsä erosta.
Viikonloppuna Wazed väitti uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että tunnistamattomat ulkomaiset joukot olisivat tukeneet Hasinan hallitusta vastustaneita protesteja. Hän ei esittänyt todisteita väitteilleen.
– Vain tiedustelupalvelulla olisi kyky salakuljettaa ja toimittaa aseita mielenosoittajille, Wazed sanoi AFP:lle.
Sunnuntaina Wazedilla näytti olevan toinen ääni kellossa. Wazed kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että sanomalehdessä julkaistu hänen äitinsä nimiin laitettu lausunto on täysin sepitetty eikä pidä paikkaansa.
Huhtikuussa Hasina oli sanonut Bangladeshin parlamentille, että Amerikka pyrkii vaihtamaan maan hallinnon, kertoo The Economic Times.
Lehden mukaan viime joulukuussa Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova puolestaan väitti, että Yhdysvallat aikoo luoda ”Arabikevään” kaltaisen tilanteen hallituksen vaihtamiseksi, jos Hasina voittaa vaalit.
Toukokuussa bangladeshilainen sanomalehti The Daily Star kertoi Hasinan väittäneen, että nimeämätön ulkovalta suunnittelee ”kristityn valtion” perustamista alueelle, joka koostuisi osista Bangladeshia ja Myanmaria.
Lehden mukaan Hasina väitti, että hänelle olisi luvattu vaivaton voitto jatkokaudelle tammikuun parlamenttivaaleissa, jos hän olisi sallinut ulkovallan rakentaa lentotukikohdan Bangladeshin alueelle.
Hasina sanoi, että tarjouksen oli esittänyt ”valkoinen mies”. Hän kertoi kieltäytyneensä.
Protestit johtivat pääministerin eroon
Sheikh Hasinan johtama Awami League -puolue voitti tammikuussa parlamenttivaalit.
Vaalien yhteydessä pidätettiin tuhansia oppositiopuolueiden jäseniä. Yhdysvallat sanoi, etteivät vaalit olleet vapaat ja rehelliset.
Bangladeshissa puhkesi heinäkuussa väkivaltaisia protesteja. Ne saivat alkunsa opiskelijoiden mielenosoituksista, jotka vastustivat tietyille ihmisryhmille varattuja kiintiöitä valtion virkoihin.
Protestit eskaloituivat pääministeri Hasinan eroa vaativaksi liikkeeksi. Levottomuuksissa kuoli yli 450 ihmistä.
Hasinan 15 vuotta kestänyt valtakausi päättyi, kun hän pakeni Intiaan noin viikko sitten. Hän ei ole puhunut julkisesti eronsa jälkeen.
Viime viikolla Bangladeshiin perustettiin väliaikaishallitus, jonka tavoitteena on tehdä uudistuksia ja järjestää parlamenttivaalit lähikuukausina.
Lähteet: AFP, Reuters