sunnuntai, 6 lokakuun

Sähköjärjestelmiä valmistava Norelco on ostanut kaupungilta lisää tehdastilaa ja luo 60 uutta työpaikkaa. Kaupunki auttaa yritystä pitämään heistä kiinni.

Esimerkiksi Norelcon valmistavat kennokeskukset ovat erittäin kysyttyjä. Kuva: Norelco

Savonlinnalainen sähköjärjestelmiä valmistava Norelco ja Savonlinnan kaupunki ovat ryhtyneet yhdessä ratkomaan Norelcon työvoimapulaa. Norelcolla on ollut jo vuosikymmenen ajan vaikeuksia löytää työntekijöitä, kuten sähköasentajia ja metallialan osaajia.

Norelco on kokeillut useita eri tapoja hankkia työvoimaa. Ongelma on, että kun yritys on esimerkiksi kouluttanut työntekijöitä itse, ihmiset eivät koulutuksen saatuaan jää Savonlinnaan.

Nyt Norelco on löytänyt tehokkaan keinon palkata työvoimaa: heidät tuodaan ulkomailta. Norelcon toimitusjohtaja Ari Hämäläisen mukaan yritys tarvitsee kuitenkin kaupungin tukea onnistuakseen pitämään työntekijöistä kiinni.

– Meidän täytyy löytää nopeasti ratkaisut siihen, miten saamme porukan jäämään nimenomaan Savonlinnaan. Ulkomaalaistaustaisille pitää tuottaa kokemus, että he ovat kotonaan.

Toimitusjohtaja Ari Hämäläinen kertoo, että Norelcon 250 työntekijästä 50 on ulkomailta, esimerkiksi Filippiineiltä. Kuva: Kati Rantala / Yle

Norelco ja Savonlinnan kaupunki ovat solmineet sopimuksen, jonka mukaan kaupunki auttaa yritystä työntekijöiden kotouttamisessa. Mallia on käyty ottamassa Närpiöstä, missä maahanmuuttajien kotouttamisessa on onnistuttu.

Hämäläisen mielestä, yksinkertaisimmillaan kotouttaminen lähtee kielikoulutuksesta ja kulttuurin opettamisesta.

– Olemme huomanneet, että työpaikalla aito keskustelu eri kulttuureista tulevien kanssa on aika vaikeaa. Hyvin monessa kulttuurissa ei kerrota oikeasti, mitä on mielessä.

60 uutta työpaikkaa kolmen vuoden aikana

Kaupunki käyttää rahaa Norelcon auttamiseen korkeintaan 300 000 euroa. Norelco puolestaan on ostanut kaupungilta tehdasrakennuksen, joka mahdollistaa yrityksen kasvamisen.

Kysyntää sähköjärjestelmille on koko ajan enemmän. Hämäläinen kertoo, ettei ole 35-vuotisen uransa aikana nähnyt näin paljon kasvumahdollisuuksia.

– Tarvitsemme tilaa, jotta voimme organisoida tuotannon järkevästi. Tehtaassamme on tälläkin hetkellä ihan liian täyttä. Siellä ei oikein mahdu tekemään asioita, Hämäläinen sanoo.

Seuraavan kolmen vuoden aikana Norelco luo Savonlinnaan 60 uutta työpaikkaa. Suurin osa on sähköasentajia, metallityöntekijöitä ja muita tuotannon työpaikkoja. Yritys tarvitsee myös esimerkiksi vientipäälliköitä, IT-osaajia ja suunnittelijoita.

Savonlinnan vetovoiman puutteesta huolimatta Norelcolla ei ole aikeita suunnata suurempiin kaupunkeihin.

– Päinvastoin. Meillä on tarkoitus rakentaa Savonlinnaan ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden yhteisö, Hämäläinen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version