perjantai, 29 marraskuun

Helsingin ja Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaava HUS-yhtymä irtisanoo 280 työntekijää.

HUS tiedotti torstaina saaneensa yhteistoimintaneuvottelunsa valmiiksi. Päätösten myötä HUSista vähenee yhteensä 778 henkilötyövuotta.

HUSin mukaan irtisanomiset kohdistuvat ensisijaisesti hallintoon, tukipalveluihin sekä päällikkö- ja johtajanimikkeillä työskenteleviin. HUS kertoo, että henkilöstöön kohdistuvaa vähennystarvetta onnistuttiin pienentämään vaihtoehtoisilla ratkaisuilla.

Irtisanomisten lisäksi loput vähennyksistä ovat pääosin määräaikaisuuksien päättymisiä ja eläköitymisiä. Konsernin hallinnosta ja tukipalveluista vähennetään eniten, yhteensä 5,2 prosenttia eli 337 henkilötyövuotta. Näistä irtisanomisia on 170.

HUS toteaa tiedotteessaan, että suhteellisesti suurin osa vähennyksistä kohdistuu muihin henkilöstöryhmiin kuin hoitohenkilökuntaan ja lääkäreihin. Hoitohenkilökuntaan kuuluvista työntekijöistä vähennetään 2,4 prosenttia ja lääkäreistä 0,6 prosenttia. Kaikki heistä eivät tee välitöntä potilastyötä.

HUS tekee myös johtoon kohdistuvia toimenpiteitä. Laajennettu johtoryhmä lomautetaan ensi vuonna kahdeksi viikoksi ja HUSin muu johto lomautetaan viikoksi. Rekrytointikieltoa jatketaan pisimmillään vuoden 2025 loppuun saakka.

Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaava HUS kertoi elokuussa tavoittelevansa yt-neuvotteluilla 50 miljoonan euron säästöjä. Kaiken kaikkiaan HUSin sopeutustarve ensi vuodelle on 140 miljoonaa euroa.

Neuvottelut koskivat 28 000 ihmistä ja niillä haettiin enintään noin 990 henkilötyövuoden vähennystä.

Näin HUSin yhtymähallituksen puheenjohtaja Risto Rautava (kok.) kommentoi irtisanomisia:

Toimitusjohtaja: Potilasturvallisuutta seurataan

HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl kertoo Ylelle, että HUS kertoo yt-neuvottelujen tuloksista ensimmäisenä niille työntekijöille, joiden yksiköihin irtisanomiset kohdistuvat. Bergendahlin mukaan tilanteesta kerrotaan tänään torstaina, huomenna perjantaina tai ensi viikon alussa.

Toimitusjohtajan mukaan HUSin pitää nyt miettiä tehtäviä ja yhteistöitä uudelleen. Bergendahl kertoo, että HUSissa mietitään myös teknologian hyödyntämistä.

Bergendahlin mukaan potilasturvallisuus on HUSissa tärkeää tulevista muutoksista huolimatta. Bergendahlin mukaan potilasturvallisuus on tarkan seurannan kohteena, kun päätettyjä muutoksia toimeenpannaan.

Hän kuvailee yt-neuvotteluja ja niiden päätöstä erittäin raskaiksi. Toimitusjohtajan mukaan yt-neuvottelut olivat kuitenkin talouden kannalta välttämättömät.

– Teemme kaikkemme, että voimme yhdistää talouden yhtälön sekä hoitoon pääsyn ja hoidon laadun.

Tehy kertoo riitauttavansa prosessin

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoo Ylelle, että hän on saanut työntekijöiltä itkuisia yhteydenottoja yt-neuvottelujen aikana.

– Epäilen, että HUSin päättäjät eivät ymmärrä, millaisia päätöksiä he ovat nyt menneet tekemään. Näitä rikkomisia ei aivan helpolla korjata.

Rytkösen mukaan Tehy tulee riitauttamaan yt-prosessin.

– Voin luvata, että riitautamme koko yt-prosessin. Tämä on tehty laittomasti, hän sanoo.

Pääluottamusmiehet: Raskas prosessi

HUSin yt-neuvotteluiden piirissä on ollut tuhansia Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n jäseniä. Pääluottamusmies Jenni Sorvari kuvailee prosessia äärimmäisen raskaaksi.

Hän on istunut neuvottelupöydässä 22 kertaa.

– Hämmentävää ja uskomatonta, että tällaiseen ratkaisuun päädytään, kun koko sote-ala kärsii työntekijäpulasta.

Sorvari huomauttaa, että liiton jäsenistä suurin osa työskentelee HUSin tukipalveluissa. Suurimmat vähennykset kohdistuvat niihin ja hallintoon.

– JHL:n tukitoimien piiriin kuuluvaa työtä tehdään muun muassa osastosihteerinä sekä esimerkiksi keittiöissä, varastoissa ja laitoshuolloissa. Huoli painaa työntekijöiden jaksamisesta, kun työt eivät vähene, vaan tekijät. Faktisesti työt siirtyvät pienemmän porukan tehtäväksi.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko on edustanut HUSin yt-neuvotteluissa 18:aan eri ammattiliittoon kuuluvia työntekijöitä, joiden kirjo yltää arkkitehdeistä ekonomeihin ja juristeihin sekä ravitsemusterapeutteihin asti.

Jukon koordinoiva pääluottamusmies Kirsi Lassila kuvailee yt-prosessia pitkäksi ja raskaaksi sekä neuvottelijoille että henkilökunnalle.

– Kai tässä on kuitenkin saatu jotain positiivistakin aikaiseksi, kun vertaa nyt irtisanottavien määrää siihen mitä aluksi esitettiin. Toki vähenevä henkilötyövuosien määrä on edelleen huomattavan suuri.

Lassila muistuttaa, että vähenevien 500 määräaikaisen työsuhteen jakautumisesta eri ammattikuntiin ei ole tietoa. Jukon edustamien ammattiryhmien tarkoista irtisanomisluvuista Lassilalla ei toistaiseksi ole tietoa.

Ammattiliitto Jytyn neuvottelija, koordinoiva pääluottamusmies Anne Siivonen edusti osaltaan yt-neuvotteluissa jopa 70:n eri ammatin edustajia.

– Isoja ryhmiä ovat osastonsihteerit, hallinnon sihteerit, välinehuoltajat, laitoshuoltajat. Enkä ole huomannut, mistä työ vähenisi. Työ vain tehdään pienemmällä henkilöstömäärällä.

Hän antaa konkreettisen esimerkin tukipalveluiden henkilökunnan vähenemisestä.

– Hoitaja voi joutua siirtämään potilaan itse esimerkiksi laboratorioon tai röntgeniin, jos potilaskuljettajaa ei ole paikalla. Tai petaamaan sängyn, jos laitoshuoltajaa ei ole. Eli hoitaja käyttää aikaa huomattavasti pienemmällä palkalla työskentelevien henkilöiden töiden tekemiseen.

Siivonen kertoo olevansa pettynyt sote-ratkaisuun ylipäätään, ei niinkään siitä johtuvaan yt-prosessiin tai sen lopputulokseen.

– En ymmärrä, miten HUS isona erikoissairaanhoidon huippuyksikkönä ei saa suoraa rahoitusta mistään, vaikka sillä on lakisääteiset velvoitteet.

Voit kuunnella HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahlin koko haastattelun täältä:

Jaa.
Exit mobile version