torstai, 31 lokakuun

Puolustusvoimat ei tilastoi huumerikoksia tai -epäilyjä, joten käyttäjien määrästä varuskunnissa ei ole tarkkaa tietoa.

Yrjö Hjelt,

Jenni Mehtonen

Varusmiesliiton puheenjohtaja Elina Riutta sanoo Porin prikaatin huumekäryjä poikkeukselliseksi ja harvinaiseksi tapaukseksi.

Poliisi epäilee Säkylän ja Niinisalon varuskunnissa 13 varusmiestä huumausaineiden käyttöön tai halussapitoon liittyvistä rikoksista.

– Itse olen ollut Varusmiesliitossa kolme vuotta ja tämä on ensimmäinen tämän tason tapaus, joka tulee tietoon, Riutta sanoo.

Varusmiestoimikunnan pääsihteeri Onni Pusa pitää Porin prikaatin käryjä yksittäistapauksina.

– Onhan tämä toki valitettavaa, mutta puhutaan koko ikäluokasta. Eihän sitä pystytä millään välttämään. Yksittäistapauksia aina silloin tällöin tulee.

Puolutusvoimat ei tilastoi huumausaineisiin liittyviä rikosepäilyjä tai rangaistuksia. Pääesikunnasta kerrotaan kuitenkin Ylelle sähköpostitse, että määrät eivät ole merkittäviä.

Lähtökohtaisesti huumeiden käytöstä kiinni jääneen varusmiehen palvelus keskeytetään. Porin prikaatin tapausta pääesikunta ei kommentoi vedoten siihen, että asian tutkinta on poliisin vastuulla.

Vinkki tuli joukko-osastosta

Poliisi teki viime viikolla valvontatarkastuksen Porin prikaatiin. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Alitalo sanoo, että vinkki tarkastukseen tuli joukko-osastosta.

– Saimme ilmoituksen prikaatin henkilökunnalta, että siellä on ilmennyt huumausainerikosepäily, jonka jälkeen käynnistettiin esitutkinta ja tehtiin valvontatarkastus.

Poliisin ja puolustusvoimien huumekoirien avulla tehdyssä tarkastuksessa varusmiehiltä takavarikoitiin kannabista ja huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä.

Valvontaiskusta kirjattiin yksi huumausainerikos ja 12 huumausaineen käyttörikosta. Rikoksista epäillään yhteensä 13 varusmiestä.

– Määrää voidaan pitää merkittävänä ja tapausta laajana, Alitalo sanoo.

Pusa: Ei erityisen suurta riskiä

Puolustusvoimat aloitti huumetestit kantahenkilökunnalle ja varusmiehille vuonna 2002. Yle uutisoi tuolloin, että armeijan keskeyttää vuosittain 250 varusmiestä huumeiden käytön takia.

Osallistuminen huumetesteihin on kuitenkin vapaaehtoista.

Pääesikunnan mukaan poikkeustapauksissa varusmies voidaan määrätä testiin. Esimerkiksi jos varusmies toimii tehtävässä, joka edellyttää tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä.

Vaikka Porissa tapahtuikin varusmiesten joukkokäry, Varusmiestoimikunnan pääsihteeri Onni Pusa ei pidä tilannetta huolestuttavana.

– En pidä sitä erityisen suurena riskinä. Esimerkiksi aina ennen ammuntoja kaikkien kunto tarkastetaan.

Myöskään Varusmiesliiton puheenjohtajan Elina Riutan mielestä ei ole syytä suureen huoleen.

– Tapaus ei herätä sinänsä pelkoa, mutta mietityttää, miten voitaisiin ennalta ehkäistä jatkossa, että huumeita ei varuskuntaan joutuisi.

Onni Pusan mielestä varusmiesten säännöllisiin huumetesteihin ei ole tarvetta. Puolustusvoimien huumekoirat tekevät satunnaisia tupatarkastuksia ja lomilta palaavien tavarat syynätään tarkkaan.

– Pidän tätä käytäntöä ihan hyvänä. Kaikki johtajakoulutetut sitoutuvat huumetestaukseen, ja tavalliset varusmiehet testataan siinä tapauksessa, että on vahva epäilys huumeiden käytöstä.

Jaa.
Exit mobile version