Kansanedustajia ei voi nykylainsäädännön mukaan velvoittaa huumetesteihin erityisasemansa takia, sanoo työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen.
Sen sijaan kansanedustajien erityisavustajat ja eduskunnan virkamiehet olisi mahdollista testata huumeidenkäytön varalta.
Yle uutisoi maanantaina, että eduskunnan vessoista löytyi huumejäämiä eduskuntaryhmien pikkujouluiltana.
Laboratorioasiantuntijan mukaan tulos kertoo, että huumeiden kanssa tarkoituksella tai tahattomasti tekemissä ollut henkilö on käynyt wc-tiloissa, mutta se ei todista huumeidenkäyttöä vessassa.
Pikkujouluissa oli mukana kansanedustajia, heidän avustajiaan, toimittajia, virkamiehiä ja puolueiden työntekijöitä.
Testin perusteella ei voi sanoa, kuka on, miten on tai milloin on huumejäämiä vessoihin jättänyt.
Periaatteessa riittää se, että ihminen on ollut bussissa ja istunut penkille, jossa on ollut huumausaineita ja sitä on tarttunut vähän vaatteisiin.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho sanoi maanantaina Ylelle, että eduskunnan on hankala ryhtyä jatkotoimenpiteisiin, kun ei ole varmuutta siitä, kuka tai ketkä ovat huumejäämien takana.
Uutisten kommenttikentässä moni vaati kansanedustajia huumetesteihin. Saman vaatimuksen esitti myös SDP:n puoluehallituksen jäsen Dimitri Qvintus somepalvelu X:ssä.
Laki yksityisyyden suojasta työelämässä antaa työnantajalle mahdollisuuden vaatia huumetestiä työntekijältä tietyissä rajatuissa tapauksissa, esimerkiksi jos työ vaatii luotettavuutta ja tarkkuutta tai jos huumeidenkäyttö vaarantaa maanpuolustusta, liikenneturvallisuutta tai salassapitosäännösten suojaamaa yleistä etua.
Laki sallii työnhakijan testaamisen matalammalla kynnyksellä kuin jo työsuhteessa olevan henkilön. Työsuhteessa olevan saa testata vain, jos on perusteltu epäily huumeidenkäytöstä tai huumeriippuvuudesta.
Kyseinen laki ei kuitenkaan koske kansanedustajia, koska he eivät ole virkasuhteessa tai työntekijöitä. Kansanedustajien vastuusta ja oikeuksista määrää perustuslaki.
Työsuhteen alussa testataan useilla aloilla
Esimerkiksi finanssialalla ja Puolustusvoimissa tehdään huumetestejä ennen työsuhteen alkua näiden alojen luonteen takia. Esimerkiksi finanssialalla käsitellään luottamuksellisesti rahaa ja henkilötietoja.
Monissa finanssialan työpaikkailmoituksissa kerrotaan, että tehtävään valitulle teetetään huumetesti.
Finanssialan turvallisuusjohtaja Niko Saxholm sanoo, että huumetestaus on alan firmoissa varsin laajasti käytössä. Hänen mukaansa jo työpaikkailmoituksessa oleva maininta huumausainetestistä karsii osan hakijoista.
– Ei haluta, että ihminen olisi vaikutettavissa ulkopuolelta joko velkomus- tai kiristysmielessä, Saxholm kertoo.
OP:n viestinnästä puolestaan todetaan, että finanssialalla työntekijöiltä edellytetään muun muassa tarkkuutta ja luotettavuutta. Näin ollen tehtävät ovat sellaisia, joiden osalta täyttyvät laissa säädetyt edellytykset huumetestille.
Yllätystestejä ei kuitenkaan lain puitteissa voida tehdä.
Finanssialan Saxholm pitää niin sanottua jatkotestauspykälää jopa hieman turhana, sillä se on käytettävissä liian myöhään.
– On ehkä vuodettu asiakastietoa, tai tehty jokin sisäinen väärinkäytös rahamielessä, niin silloin yleensä puretaan työsuhde ja huumausainetestille ei ole enää hirveästi tarvetta, kuvailee Saxholm.
Koskinen: Kansanedustajat testeihin
Koskisen mukaan laki mahdollistaa kansanedustajien avustajien ja eduskunnan virkamiehien testaamisen. Hän katsoo, että eduskunnassa työskentely vaatii kyseisen lain mukaista luotettavuutta.
Lisäksi osalla kansanedustajista, avustajista sekä virkamiehistä on pääsy luottamukselliseen tietoon.
– Jos eduskunnassa työskentelee, ei pitäisi olla epäselvyyttä, etteikö siellä olisi oikeus suorittaa työhön tulijoille tällainen tarkastus, Koskinen sanoo.
Koskinen menee vielä pidemmälle. Hän pitää perusteltuna, että salaiseksi luokiteltua tietoa käsitteleviä kansanedustajia, kuten puolustusvaliokunnan jäseniä, pitäisi voida testata huumeidenkäytön varalta.
Koskinen ei ehdota näitä toimia vessoista löytyneiden huumejäämien takia, vaan työn luonteen vuoksi. Uudistus olisi kuitenkin työläs, sillä se vaatisi perustuslain muutoksen – ja siitä päättävät lopulta kansanedustajat itse.
– Jos poliisiammattikorkeakouluun valituille sekä Puolustusvoimien työntekijöille tehdään testejä, kyllä joku vastaava pitäisi olla kansanedustajillekin, Koskinen sanoo.
– Kansanedustajien pitäisi näyttää esimerkkiä, että alistuvat tällaiseen kontrolliin.