maanantai, 1 heinäkuun

Soiden ojittaminen metsätalouden käyttöön on lisännyt hyttysten määrää monin paikoin. Tästä saa kärsiä esimerkiksi Porin Yyterissä kesästä nauttiva auringonottaja.

Suomessa takavuosina suosittu soiden ojittaminen on lisännyt hyttysten määrää monin paikoin. Yksi näistä kohteista on – niin yllättävältä kuin se ehkä kuulostaakin – Porin Yyterin uimaranta-alue hiekkadyyneineen.

Luonnonsuojelun asiantuntija Sampsa Malmberg Metsähallituksen luontopalveluista kertoo, että Yyterin lähistöllä on ojitettuja soita, joilta hyttyset lentävät hiekkarantojen dyyneille saakka. Ajoittain hyttysiä on runsaasti.

– Se voi tulla yllätyksenä monelle, joka ajattelee tulevansa hiekkarannalle. Mistä kummasta nämä oikein tulevat tänne, kun täällä näkyy vain hiekkaa ja dyynejä? Ne tulevat takana olevalta ojitetulta suolta.

Malmberg sanoo, että ojittamisen vaikutus hyttyskantoihin riippuu suotyypistä. Eteläisessä Suomessa tyypilliset keidassuot ovat keskiosiltaan suhteellisen kuivia.

– Luonnontilassa tällaisessa ei ole paljon hyttysiä. Mutta jos se ojitetaan ja metsitetään, siinä on kosteutta kerääviä ojia. Seisova vesi on hyttysille ihanteellinen lisääntymispaikka.

Luontaisesti vetisten soiden ojittamisella ei ole ollut vastaavaa vaikutusta.

Soiden ojittaminen Suomen erikoispiirre

Suomi on maailman soisimpia maita, ja sen pinta-alasta kolmannes on suota. Tästä yli puolet on ojitettu metsätalouskäyttöön. Ojitusta tehtiin erityisesti 1900-luvulla.

Ojitettuja soita on viime vuosina pyritty ennallistamaan takaisin alkuperäiseen tilaansa. Nämä toimet voivat lisääntyä EU:ssa äskettäin hyväksytyn ennallistamisasetuksen seurauksena.

Luonnonvarakeskus arvioi, että vuoteen 2030 mennessä ennallistettavaa suoluontoa olisi vähintään 370 000 hehtaaria.

Hyttysistä myös hyötyä

Hyttyset ovat joka tapauksessa tulleet monelle eteläisen ja keskisen Suomen alueelle jäädäkseen.

Metsähallituksen Sampsa Malmberg kehottaa luonnossa liikkujia suhtautumaan hyttysiin ymmärtäväisesti: ne ovat paitsi verta imeviä kiusankappaleita, myös osa Suomen luontoa ja tärkeä ravinnonlähde monille eliöille. Lisäksi hyttyset osallistuvat kasvien pölytykseen.

– Asioilla on aina kaksi puolta. Onhan hyttysten suuri määrä luonnossa liikkujalle myös aikamoinen riesa. Itsekin olen parhaillaan maastossa melkoisten hyttyspilvien seassa.

Malmberg suosittelee suojautumaan hyttysiltä ihon peittävällä vaatetuksella ja tarvittaessa perinteisillä hyttyssuihkeilla. Hän muistuttaa, että erilaisten höyrystyvien hyttysmyrkkyjen käyttäminen luonnonsuojelualueilla on kiellettyä.

Jaa.
Exit mobile version