tiistai, 26 marraskuun

Irakin parlamentti valmistautuu lakimuutokseen, joka mahdollistaa lapsiavioliitot ja heikentää naisten oikeuksia. Tutkijoiden mukaan Irak on taantunut sodasta lähtien.

Irakin parlamentti saattaa hyväksyä lähitulevaisuudessa lain, joka mahdollistaisi 9-vuotiaiden tyttöjen avioliitot.

Lakimuutos heikentäisi naisten asemaa rankasti: päätäntävaltaa avioliitoista, perinnöistä ja lasten huoltajuudesta siirrettäisiin oikeuslaitokselta islamin uskonoppineille.

Lakimuutosta ajaa konservatiivisten shiiamuslimien liittouma, jolla on enemmistö maan parlamentissa.

Yle kysyi Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen vierailevalta tutkijalta Sylvia Akarilta ja professori Hannu Juusolalta kuusi kysymystä lakimuutoksesta.

1. Miksi parlamentin shiiamuslimien liittouma haluaa tällaisen lain?

– Oletan, että tällä pyritään lujittamaan shiialaisen hallinnon valtaa uskonnon avulla ja toisaalta aiheuttamaan skismaa sunnalaisen ja shiialaisen väestönosan välillä, Akar sanoo.

Hannu Juusolan mukaan diktaattori Saddam Husseinin jälkeisessä Irakissa aikaisemman maallistumisen saavutuksia naisten asemassa on purettu.

– Maa on kulkenut kohti perinteisen uskonnollisen lakijärjestelmän mukaista todellisuutta, Juusola sanoo.

2. Kuinka poikkeuksellinen laki olisi Lähi-idässä?

– Hyvin erityislaatuinen. Jemenissä ja Iranissa naimaikä on alhainen, eli 9-vuotiaat voivat mennä naimisiin. Kaikkialla muualla se on ainakin 18 vuotta, Sylvia Akar sanoo.

3. Onko Irakissa ollut aikaisemmin tällaista lakia?

– Tällaista lakimuutosta on yritetty aiemminkin, mutta laki ei ole mennyt läpi naisjärjestöjen vastustuksen takia, Akar sanoo.

4. Solmitaanko Irakissa tällä hetkellä lapsiavioliittoja ilman lain suojaa?

– Kyllä. Shiialaiset auktoriteetit ovat voineet hyväksyä avioliittoja alaikäisenä, jos vanhemmat ovat siihen suostuneet. Nämä liitot ovat kuitenkin olleet epävirallisia, Akar vastaa.

Hannu Juusolan mukaan erityisesti Irakin maaseudulla on aina vallinnut muuta maata konservatiivisempi todellisuus, jota uskonoppineet pönkittävät.

5. YK on kritisoinut suunniteltua lakimuutosta. Voiko kansainvälinen yhteisö tehdä mitään Irakin lasten ja naisten suojelemiseksi?

– Ehkä paikalliset naisjärjestöt pystyvät taas estämään lain. Nyt shiialaisilla konservatiivisilla puolueilla on kuitenkin enemmistö, joten se voi olla vaikeaa, Sylvia Akar sanoo.

– Kyllä kansainvälisen yhteisön painostuksella voi olla merkitystä, Hannu Juusola sanoo.

6. Yhdysvallat ja länsiliittolaiset yrittivät Irakin miehitettyään tehdä maasta modernin demokratian. Ilmeisesti tässä epäonnistuttiin?

Hannu Juusolan mukaan Irakin sota ja miehitys lisäsivät maan konservatiisuutta, sillä konfliktit johtavat aina koulutuksen heikkenemiseen ja usein myös nostavat lapsiavioliittojen määrää.

Sylvia Akar on samaa mieltä.

– Yhdysvaltain miehitysvalta 2000-luvun alussa heikensi naisten asemaa selvästi. Sen aikana tehtiin isoja heikennyksiä naisten asemaan ja purettiin vuonna 1958 säädetty perhelaki, joka oli sekulaari ja alueen edistyksellisin, Akar sanoo.

Jaa.
Exit mobile version