lauantai, 21 syyskuun

Kansanedustaja Pauli Kiuru jätti eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Pirkanmaan hyvinvointialueen teettämästä tutkimuksesta. Tiistaina annettu ratkaisu ei ole hänelle pettymys.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo, että Pirkanmaan hyvinvointialue (Pirha) ei ole rikkonut lakia tai laiminlyönyt velvollisuuksiaan rajatessaan yli 79-vuotiaat vastaajat pois kyselytutkimuksesta.

Asiasta oli kannellut pirkanmaalainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.).

Pirkanmaan hyvinvointialue tilasi vuonna 2023 Taloustutkimukselta tutkimuksen, jossa kysyttiin asukkaiden toiveita sotepalveluverkoston ja kiirepalveluiden järjestämisessä. Tutkimus toteutettiin internetpaneelissa ja vastaajat olivat 18–79-vuotiaita pirkanmaalaisia.

Kiuru totesi oikeusasiamiehelle tekemässään kantelussa, ettei ikääntyneitä voi rajata tutkimusten ja selvitysten ulkopuolelle ilman hyväksyttävää perustelua. Hän piti ikääntyneiden sivuuttamista loukkaavana. Tutkimusta ja sen tuloksia ei Kiurun mielestä voinut käyttää sellaisenaan päätöksenteon tukena.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisusta kertoi ensin Aamulehti.

Ihmisten mielipiteitä kysyttiin myös muuten

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa tiistaina antamassaan ratkaisussa, ettei havainnut asiassa lainvastaista menettelyä tai velvollisuuden laiminlyöntiä, joka edellyttäisi oikeusasiamiehen toimenpiteitä.

Hän perustelee tätä muun muassa sillä, että hyvinvointialue on osallistanut asukkaita laajasti eri menetelmin sosiaaliterveyspalvelujen verkoston kehittämiseen. Yli 79-vuotiailla on ollut mahdollisuus vaikuttaa useilla eri tavoilla. He ovat tulleet kuulluiksi, vaikka eivät ole kyselytutkimukseen voineet vastata.

Pauli Kiuru kertoo Ylelle, ettei ole pettynyt apulaisoikeusasiamiehen ratkaisuun. Hän ei pidä kantelun tekemistä turhana.

Kiurun mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen edustajat ovat sanoneet kantelun jälkeen mediassa, että jatkossa ikäihmisten kuulemiseen kiinnitetään tarkempaa huomiota.

Lisäksi Taloustutkimus on poistanut tutkimuksistaan yläikärajan.

– Viesti on mennyt perille. Ei tässä syyllisiä haeta vaan sitä, että vanhukset tulevat huomioiduksi ja saavat äänensä kuuluviin, Kiuru sanoo.

Jaa.
Exit mobile version