keskiviikko, 9 lokakuun

Etelä-Savon hyvinvointialueen säästöpaketti tarkoittaa sairaalapalveluiden rajua karsimista Savonlinnassa ja pienten kuntien palveluiden näivettymistä.

Petri Vironen,

Riikka Niutanen

Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan valtuusto päättää tänään maanantaina mammuttimaisesta säästöpaketista. Kun mukaan lasketaan jo aiemmin tehdyt ratkaisut, säästöjen osuus on lähivuosina 10 prosenttia alueen budjetista.

Kokous jouduttiin perjantaina siirtämään poikkeuksellisesti etäkokoukseksi siihen kohdistuvan mahdollisen uhan vuoksi.

Etelä-Savon pelastusjohtaja Seppo Lokka ei halua avata uhkauksen muotoa tai sisältöä tarkemmin.

Kokousta johtava aluevaltuuston varapuheenjohtaja Mira Ilmoniemi (kok.) sanoo, että mitään riskiä kehenkään henkilöön kohdistuvasta turvallisuusuhasta ei haluttu ottaa.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista. Toki nykypäivän somekäyttäytyminen on aika hurjaa, siinä mielessä kaikki kaikki pienetkin uhkaukset täytyy ottaa todesta. Koskaan ei voi tietää, mitä todellisuudessa saattaa tapahtua, hän sanoo.

Eloisan valtuustossa istuvat muun muassa puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sekä useita kansanedustajia. Ylellä ei ole tietoa, onko Häkkänen osallistumassa kokoukseen.

Savonlinnan sairaalasäästöt tapetilla

Ilmoniemi arvelee, että kokouksessa keskusteluttavat eniten valtion vaatimat Savonlinnan sairaalaan kohdistuvat säästötoimenpiteet.

Listasimme hyvinvointialueen suurimmat säästökohteet:

1. Sairaalat: reilut 8 miljoonaa euroa

Etelä-Savo on yksi harvoista alueista, jossa on toiminut kaksi keskussairaalaa. Molemmissa on ollut erikoissairaanhoidon ja perusterveyshuollon ympärivuorokautinen päivystys.

Hallituksen lakiesitys leikkaa joka tapauksessa Savonlinnan erikoissairaanhoidon yöpäivystyksen.

Kun mukaan lasketaan hyvinvointialueen suunnitelmat, Savonlinnaan jäisivät vain päiväkirurgiset leikkaukset, mikä vähentäisi sairaalan vuodeosastopaikkoja 39:llä. Myös tehovalvontaosasto sulkeutuisi.

2. Pienten kuntien vuodeosastojen sulku

Juvan, Sulkavan, Rantasalmen ja Kerimäen vuodeosastot suljettaisiin ja potilaat siirrettäisiin Savonlinnaan.

3. Vuokratilojen vähentäminen

Eloisalla on tiloja käytössään 35 hehtaaria eli 350 000 neliötä. Noin puolet tiloista on vuokrattu kunnilta. Vuokramenot ovat 27 miljoonaa euroa. Kiinteistömenot ovat kaikkiaan 54 miljoonaa euroa.

Eloisa on arvioinut, että sen tilantarve vähenee kolmanneksella 10 seuraavan vuoden aikana.

4. Hoivatyön mitoitus pienenee

Ympärivuorokautisessa hoivatyössä hoitajien määrä vähenee, kun valtion asettama hoitajamitoitus tippuu 0,65:stä 0,6:een.

Eloisa siirtää vapautuvat hoitajat varahenkilöstöön, jolloin ostopalveluista säästetään.

Jaa.
Exit mobile version