lauantai, 12 lokakuun

Kotihoidon koulutustapahtuma Loimaalla poiki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta. Tilaisuuden jälkeen useat työntekijät ovat jääneet sairauslomalle.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) järjesti elokuun lopussa Loimaan eteläisen kotihoidon työntekijöille koulutustilaisuuden, johon osallistui parikymmentä ihmistä.

Osa työntekijöistä koki tilaisuuden uhkaavana, osa jopa niin aggressiivisena, että lähti kesken pois.

– Yksi työntekijä on kertonut, että kouluttaja oli puristellut nyrkkejään yhteen ja kiristellyt huuliaan, sanoo Varhan superilaisten pääluottamusmies Jenni Päätalo.

Päätalon mukaan koulutustilaisuuden aiheena oli itsensä johtaminen, mutta työntekijöille ei selvinnyt, miksi sellainen järjestettiin.

– Työntekijät olivat sitä kysyneet kouluttajalta monta kertaa, saamatta vastausta.

Koulutustilaisuus oli työntekijöiden mielestä niin ahdistava, että Varhan Loimaan kotihoidon yksikössä on viime viikkoina kymmenkunta ihmistä joutunut jäämään sairauslomalle.

– Hätä on ollut ihan todellinen. Se on vaikuttanut jopa minuun, olen kokenut sen voimakkaasti itsekin, Jenni Päätalo sanoo.

Rikosilmoitus jätetty

Koulutustilaisuus on poikinut myös rikosilmoituksen. Se on poliisilla esiselvityksessä. Asian vahvistaa Ylelle poliisi.

Jenni Päätalon mukaan rikosilmoituksen on jättänyt yksi koulutustilaisuuteen osallistunut. Päätalo sanoo, että rikosilmoitus koskee koulutuksen vetäjän laitonta uhkausta ja kunnianloukkausta.

Myös ammattiyhdistysliike ja työntekijät kokevat jääneensä ilman kunnon keskustelua Loimaan tapahtumista.

– Toivoisin, että Varhassa tunnustettaisiin tosiasia, että ei mennyt ihan putkeen ja kohdattaisiin työntekijät, sanoo Superin Jenni Päätalo.

Haukkumista ja uhkailua

Varhan koulutustilaisuudesta kertoi ensimmäisenä Loimaan Lehti. Lehti on haastatellut kolmea eteläisen kotihoidon työntekijää, jotka osallistuivat koulutukseen.

Hoitajien mukaan koulutuksen oli tarkoitus liittyä itsensä johtamiseen, mutta tilaisuudessa oli pian selvinnyt, että koulutuksen ideana oli ”ravistella”.

Lehdessä kerrotaan, että heti tilaisuuden aluksi hoitajien oli jätettävä puhelimensa sivupöydälle. Hoitajien mukaan kouluttajan puhetyyli oli uhkaava ja erittäin ahdistava. Hän muun muassa painotti useaan otteeseen, että hoitajien työssään tekemä pienikin virhe voi olla irtosanomisperuste ja virheet kirjataan järjestelmään. Silloin ei enää koskaan saisi töitä Varhalta.

Kouluttaja oli myös hoitajien mukaan haukkunut heitä huonoiksi työntekijöiksi.

Varha: Tilanne oli vaikea jo ennen koulutusta

Varhan mukaan työyhteisön tilanne Loimaan kotihoidossa on ollut jo ennen koulutusta vaikea eikä se johdu elokuisesta koulutuksesta.

Varhan mukaan koulutus rakennettiin niiden huolien pohjalta, joita työyhteisössä nostettiin aiemmin esille. Palvelujohtaja Susanna Kauniston mukaan Varha on epäonnistunut koulutuksen järjestämiseen johtaneiden syiden avaamisessa henkilökunnalle.

– Meidän olisi pitänyt ennakoida ja kertoa enemmän koulutuksen tarkoituksesta. Koska en ole itse ollut paikalla, en voi ottaa kantaa siihen, onko koulutus ollut asianmukainen vai ei. Varhan tietoon ei ole tullut huolta aiheuttavia seikkoja.

Työyhteisön tilannetta on käyty läpi sisäisesti ja tilanteesta on kuultu myös työntekijöitä. Lisäksi henkilöstön edustajille ja esihenkilöille on järjestetty yhteinen keskustelutilaisuus tällä viikolla. Tilannetta ratkotaan edelleen.

– Työyhteisön tilanne on erittäin haasteellinen ja pyrimme löytämään siihen ratkaisuja. Hankimme nyt työnohjausta ja muuta tukea. Uudistamme myös organisaation johtamisrakennetta, Kaunisto jatkaa.

Kaunisto muistuttaa, että tilanne ei vaikuta kotihoidon asiakkaiden palveluihin.

– Katseet pitää nyt luoda eteenpäin ja asiat pitää tietysti selvittää. Ratkaisukeskeisyys on äärettömän tärkeää ja otamme oppia tästä kokemuksesta.

Jaa.
Exit mobile version