Ulosottoon päätyvien sosiaali- ja terveysmaksujen määrä on kasvanut selvästi jo tänä vuonna.
Marja Roiha,
Saara Heiskanen
Ylen tietojen mukaan lähes kaikki hyvinvointialueet korottavat asiakasmaksuja ensi vuonna niin paljon kuin uusi asetus sallii.
Linjasta poikkeavat vain Helsingin kaupunki sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, jotka eivät nosta terveyskeskuksen lääkärikäynnin hintaa maksimiin.
Hallitus määrittelee sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuille ylärajan. Nuo ylärajat nousevat vuodenvaihteessa selvästi: perusterveydenhuollon maksujen raja nousee lähes neljänneksellä ja erikoissairaanhoidon melkein puolella.
Terveyskeskuksen käyntimaksun enimmäishinta asiakkaalle on ensi vuonna 28,20 euroa. Erikoissairaanhoidon poliklinikkakäynnin asiakashinta saa olla enimmillään 66,70 euroa.
Maksut ovat nousseet kymmenessä vuodessa roimasti.
Voit katsoa hintojen muutosta valitsemalla vaihtoehdon grafiikan alta.
Helsingissä terveyskeskuksen lääkärikäynti pysyy maksuttomana, ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialue nostaa lääkärikäynnin hintaa 23 eurosta 25 euroon.
Helsingissä on poliittisesti päätetty, että terveyskeskusmaksua ei peritä, sanoo kaupungin palvelu- ja henkilöstöviestintäpäällikkö Outi Huida. Muut maksut kuitenkin nousevat Helsingissäkin pääosin maksimiin.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtajan Timo Aronkydön mukaan kaikkien pääsy palveluun haluttiin turvata, eikä lääkärikäynnin hintaa siksi nostettu enempää. Päätökseen vaikutti myös se, että Helsingin kaupungilla maksua ei ole.
”Ihmiset karsivat lääkärikäyntejä”
Maksut nostetaan maksimiin muun muassa Keski-Suomen hyvinvointialueella. Alueen vammaisneuvoston puheenjohtaja Jarkko Manninen pitää korotuksia kyseenalaisina.
– Korotus on paljon terveyspalveluja käyttävälle henkilölle todella kova. Jos nousu kohdistuu sairaalan poliklinikan sarjahoitoihin, kerääntyy maksuista maksettavaksi suuria summia, sanoo Manninen.
Esimerkiksi Pihtiputaalta Jyväskylään suuntautuvalle sairaalareissulle tulee Kela-taksilla hintaa vajaat 117 euroa. Mannisen mukaan maksujen korotus lisää riskiä siihen, että hoitoon jätetään menemättä, koska rahaa ei ole.
Samaa mieltä on jyväskyläläinen Inka Taskinen sairaala Novan aulassa Jyväskylässä. Taskinen odottaa kyytiä Kela-taksiin.
– Voi olla, että ihmiset karsivat ja siirtelevät lääkärikäyntejä. Rahojen pitää kuukaudessa riittää ruokaan, lääkkeisiin ja muuhun.
Tikkakoskella asuva Tuija Aaltonen arvelee potilasmaksujen korotuksen jakavan kansaa kahtia.
– Potilasmaksut asettavat ihmiset epätasa-arvoiseen tilanteeseen: on heitä, jotka pystyvät ne maksamaan, mutta sitten on hyvin paljon heitä, keille maksu tuottaa hankaluuksia.
Ulosottoon menevät sosiaali- ja terveysmaksut ovat kasvussa
Kaikki eivät pysty maksamaan terveyspalvelumaksujaan vaaditussa ajassa, kertoo Ulosottolaitos.
Sosiaali- ja terveyspalvelumaksuja on mennyt ulosottoon tammi-marraskuussa 17 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna enemmän.
Tänä vuonna ulosotossa oli marraskuun loppuun mennessä lähes 488 000 sote-maksua, kun vuosi sitten vastaava luku oli noin 415 500. Luvuissa ovat mukana myös hammashoidon, lasten päivähoidon ja kotipalvelun maksut.
– Kireän taloustilanteen ja sosiaaliturvan leikkausten vuoksi maksujen määrän uskotaan kasvavan ulosotossa, sanoo Ulosottolaitoksen johtava hallintovouti Tommi Talvitie.
Ulosottolaitokselle tulee vuosittain vireille noin 2,6 miljoonaa asiaa. Useampi kuin joka kuudes ulosotossa oleva asia on sosiaali- ja terveydenhuollon maksu.
Korjattu 18.12.2024 kello 13.58: Juttuun korjattu luvut ulosottoon menneiden sosiaali- ja terveyspalvelumaksujen määristä tammi-marraskuussa tänä ja viime vuonna.
Muokattu 18.12. kello 18.34: Otsikon sana ”hinta” vaihdettu täsmälliseen termiin asiakasmaksu. Lisäksi lääkäri- ja vastaanottokäynnin hintojen yhteyteen tarkennettu, että kyse on asiakkaan maksamasta hinnasta.
Koskettaako asiakasmaksujen nousu sinua? Kerro kokemuksesi meille alla olevalla lomakkeella: