Pahvitauluja käyttävät Yhdysvalloissa muutkin kuin Trump, katso kuvat.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli viikkoja nostattanut odotuksia. Luvassa oli ”Liberation Day”, eli vapautuksen päivä, jolloin tulisi Trumpin historiallinen julistus Valkoisen talon pihamaan juhlallisessa Rose Gardenissa.
Kun hetki sitten koitti, huomiota sai arkisen oloinen ”pahvitaulu”, eräänlainen käsin kannettava ilmoitustaulu, jonka avustaja ojensi Trumpille ja jolta tämä esitteli päättämiään tulliprosentteja.
Ylen entinen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén selittää taulun taustat.
– Suomessa pahvitaulujen käyttäminen on harvinaista esimerkiksi eduskunnassa, mutta Yhdysvalloissa se on tavallista, Vilén sanoo.
Vilénin mukaan esimerkiksi kongressin edustajat esittävät asioitaan puhujakorokkeella usein pahvitauluilta. Yhdysvalloissa ilmiöllä on nimikin: Congressional Floor Charts, eli vapaasti suomennettuna kongressin kaavio tai ilmoitustaulu.
Käsin kannettavat ilmoitustaulut voivat olla täynnä tietoa, kuten Trumpin esittelemä tullitaulukko. Usein niillä näytetään jotain hauskaa tai jopa shokeeraavaa.
Poliitikot yrittävät kaikin tavoin vangita medioiden ja yleisön huomion. Yhdysvalloissa on jopa sivustoja, jotka dokumentoivat, mitä kylttejä kansan palvelijat ovat esitelleet.
Tässä esimerkkejä vuosien varrelta:
Ilmiö sosiaalisessa mediassa
Myös kansainvälisessä politiikassa on ollut hetkiä, kun julisteet ovat nousseet keskustelun keskiöön.
Yksi sellainen tilanne oli vuonna 2012, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esitteli pahvitaulun Iranin ydinohjelmasta YK:n yleiskokouksessa. Sarjakuvamaisen pommin lukujen paikkaansapitävyydestä keskusteltiin.
Viesti levisi silti tehokkaasti ympäri maailman, kun pääministeri Netanjahu veti punaisella tussilla viivan pommin päälle. Kaikki ymmärsivät viestin: tilanne on kriittinen ja tässä menee raja.